İngiliz Bakan ve Barzani harita başında

İngiliz Bakan ve Barzani harita başında
'Evet'e açık bir şekilde destek veren peşmerge başı Barzani Erbil'de Irak'ın kuzeyinde kurulacak sözde bir bağımsız Kürdistan için İngiliz üst düzey yetkililerle görüştü. Toplantıda Kerkük'ün peşmergeye bağlanması için düşünülen referandum da konuşuldu.

Sözde Kürdistan'ın ve Türkmen kenti Kerkük'ün peşmerge yönetimine bağlanması için düşünülen referandumun 
konuşulduğu toplantıda, peşmerge başı Barzani ile görüşen üst düzey İngiliz diplomatların masa başında harita üzerinde çalışırken pozları ortaya çıktı.

Milli Gazete'nin haberine göre geçen gün İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililer Irak'ın kuzeyinde Mesud Barzani ile  “özel” bir görüşme yaptı.

Başkent Erbil’de gerçekleştirilen toplantıya İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın Ortadoğu ve Afrika’dan Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Martin Ellwood başkanlığında, Bağdat Büyükelçisi Frank Baker ve bakanlığın bazı danışmanları katıldı. Başkanlıktan yapılan açıklamada, toplantıda İngiltere Parlamentosu Güvenlik  Komisyonu’nun IŞİD'le 
mücadele kapsamında etkili bir güç olarak Peşmerge Güçleri’nin desteklenmesini öngören kararlarına vurgu yapıldı. Ayrıca iki taraf da IŞİD sonrası dönemde Musul ile ilgili isteklerini ortaya koydu.

Görüşmede Tobias Martin Ellwood İngiliz hükümetinin Peşmerge güçlerine askeri destek kararına atıfta bulunarak, yaşanan gelişmelerin kendileri açısından önemli olduğunu ve sözde “Kürdistan’ın” demokratik yapısıyla bölgede örnek olmasını istediklerini ifade etti. İngiltere arasındaki siyasi ve askeri ilişkiler ve IŞİD sonrası Irak’taki gelişmelerin de konuşulduğu görüşmede İngiltere Temsilcisi Karwan Cemal ve İngiltere’nin Bağdat Büyükelçisi Frank Baker de hazır bulundu. İngilizlerin bu kadar büyük bir diplomat heyet ile Erbil’e çıkarma yapması dikkat çekti.

İlgili Haberler