İngiliz basınından "Fırat Kalkanı" yorumu

İngiliz basınından "Fırat Kalkanı" yorumu
İngiliz Economist dergisi TSK’da yapılan değişikliklere değinirken tasfiyelerin "NATO'nun en büyük ikinci ordusunu karışıklık içinde bıraktığı” iddiasında bulundu. Dergi Fırat Kalkanı operasyonunun ordunun kendine olan güveni artırdığını da düşünüyor.

İngiltere'de yayımlanan haftalık Economist dergisi son sayısında "Emir komuta zincirleri" başlığı ile yer verdiği yazısında 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yapılan değişikliklere değindi. Dergi, tasfiyelerin "NATO'nun en büyük ikinci ordusunu karışıklık içinde bıraktığını" yazdı.

BBCTürkçe’ye göre, "Gülencilerin liderliğinde olduğuna inanılan ordunun bir kesimi tarafından düzenlendiğine inanılan darbe girişiminden sonra roller değişti” yorumu yapılan yazıda "Tasfiyeler NATO'nun en büyük ikinci ordusunu, IŞİD ve Kürt militanları sürmek için Suriyeli isyancıların yanında savaşmaları gereken bir zamanda karışıklık içinde bıraktı” gibi savlar öne sürdü.  

Economist, "Görevden alınan generallerin birçoğunun yerine yenileri atandı. Hava Kuvvetleri topyekun bir savaş olmaması durumunda durumla başa çıkabilir” dedikten sonra  “Suriye'deki başarılı operasyon ordunun kendine güvenini arttırdı ve Erdoğan IŞİD'le savaşmak için daha da güneye inebileceğini söylüyor” diye yazdı.

Bu arada, "Daha büyük bir zorluk, cumhurbaşkanı ve başbakanın komutanlara emir vermesinin önünü açan kanun hükmünde kararname” değerlendirmesini yapan dergi,  kararnamenin kapsamında orduda yapılan değişikliklere dikkat çekerek "AK Parti'nin 2002'de iktidara gelmesinden bu yana istediği sivil denetim darbenin tekrarlanmasını önleyebilir” görüşünü dile getirdi. 

“Emekli askerleri kaygılandıransa, yeni önlemlerle hükümetin emir komuta zincirini by pass etmesi ve karar verilmesinde kafa karışıklığına yol açabilme ihtimali” denilen yazı  “Birçok Türk için, çekingen bir ordu, sadık olmayan ordudan daha iyi” sözleriyle son buldu.