İngiliz gözüyle Osmanlı düzeni

İngiliz gözüyle Osmanlı düzeni
Doç. Dr. Ali Satan’ın İngiltere Devlet Arşivi Raporlarından titiz bir çalışmayla derlediği “Irak’ta İngiliz İşgal Yönetimi 1914-1918” adlı kitabı bölgenin bugününe de ışık tutan gerçeklerle dolu.

Daha önce 6 ciltlik “İngiliz Yıllık Raporları’nda Türkiye (1920-1926)” dizisini okurlarla buluşturan Doç. Dr. Ali Satan, yeni çalışmasıyla ilgili şu bilgiyi veriyor:

İngiltere Devlet Arşivi’nde çalışmamız sırasında bulduğumuz bu rapor, Kasım 1918’de Bağdat’taki İngiliz sivil komiserlik ofisinde hazırlanmış ve Bağdat’ta hükümet matbaasında 80 sayfa olarak basılıp hizmete sunulmuştur. 1914-1918 savaş döneminde İngiltere’nin Irak’ı işgali ve bu bölge ve burada kurulmaya çalışılan İşgal İdaresi hakkında kapsamlı bilgiler vermektedir. Bu raporda, Irak’ın 1918’de İngiltere tarafından ele geçirildiğinde askeri vaziyet dışında sosyal, ekonomik, hemen her konu ile ilgili bilgiler bulunabilir. Mesela Irak’ta aşiretlerin yapısı, yargı sistemi, Irak’ın 1918’de sahip olduğu işgücü, işgal altına alınan bölgelerde idarecilerin düzen sağlayabilmek için eğitim, sağlık, adalet gibi temel hizmetlerde Osmanlı’dan farklı neler yapıldığı gibi konular üzerinde durmaktadır. Bunu anlatırken İngiliz rapörtörlerin pek çok konudaki Osmanlı düzenini ve uygulamalarını da ayrıntılı bir şekilde anlattıklarını belirtmeliyiz.

 

Tarihçi Kitabevi

Tel:(0216) 418 68 86