İngiliz iş birlikçisi Şeyh Said’i andılar

İngiliz iş birlikçisi Şeyh Said’i andılar
Diyarbakır, Dicle’de 1925’te başlayan ve kısa sürede bölgenin birçok yerine sıçrayan isyanın liderliğini yapan, yakalandıktan sonra 47 kişiyle birlikte idam edilen Şeyh Said için, Diyarbakır ve Van’da Kürt marşının da okunduğu törenler düzenlendi. Bölücüler, İngiliz iş birlikçisi için sinevizyon gösterisi de yaptı

Vatan haini Şeyh Said Kürt marşıyla anıldı

1925 yılında Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı isyan başlatan vatan haini Şeyh Said için Van ve Diyarbakır’da çeşitli etkinlikler düzenlendi.

DİYARBAKIR’ın Dicle ilçesinde 1925 yılında başlayan ve kısa sürede bölgenin birçok yerine sıçrayan isyanın liderliğini yapan, yakalandıktan sonra 47 kişiyle birlikte idam edilen Şeyh Said ve arkadaşları için bir dizi anma etkinliği düzenlendi. İngilizlerle işbirliği yaparak Türkiye Cumhuriyeti’ne isyan eden vatan haini Şeyh Said için Diyarbakır ve Vanda çeşitli etkinlikler düzenlendi. Diyarbakır’da 72 sivil toplum kuruluşu öncülüğündeki anmada Şeyh Said Meydanı’nda akşam saatlerinde toplanan bir grup topluca teravih namazı kıldı. Daha sonra Şeyh Said ve arkadaşlarının anlatıldığı sinevizyon gösterisi yapıldı. İngilizler, Türk milletini sırtından hançerlemek için hep işbirlikçiler kullandı. Bunlardan biri de Şeyh Said idi. Oyuna geldiğini anladığında idam sehpasında sallanıyordu. Diğerleri ise Kürt Teali Cemiyeti Başkanı Seyit Abdülkadir ve Piri Bekir’di. İki hain de İngiliz casusuydu.

Şeyh Said isyanı

1865 ya da 1866’da Elazığ’ın Palu ilçesinde doğan Şeyh Said, Birinci Meclis’in Bitlis milletvekili Yusuf Ziya tarafından aşiretler arasındaki tanınmışlığı ve sözünün geçmesi nedeniyle gizli Kürt İstiklal komitesi’ne (“Azadi” örgütü) üye yapıldı. Doğu illerindeki aşiretleri dolaşan Şeyh Said, Cumhuriyet ve Mustafa Kemal’in dinsizliğinden, çıkarılan yasalar ile İslamiyetin, nikah, ırz ve namusun Kuran’ın ortadan kalkacağından, ağaların ve hocaların idam edileceğini veya sürüleceğinden bahseden kara propagandalar yaptı. Şeyh Sait, Cumhuriyete ve devrimlere karşı bir ayaklanma fetvası hazırlayarak devrimlere destek verenlerin canları ve mallarının helal olduğunu yazdı. Şeyh Sait Diyarbakır, Çapakçur, Ergani ve Genç illerinde bir ay kadar dolaştıktan sonra 13 Şubat 1925 tarihinde Piran’daki kardeşinin evine yerleşti. Piran’da jandarmanın 5 suçluyu tutuklama girişimi üzerine çıkan çatışma sebebiyle ayaklanma hareketi planlanandan önce başladı. Şeyh Sait ve adamları Önce Genç ilinin merkezi Darhani’yi ele geçirmiş, bir alayı geri çekilmeye mecbur ettikten ve bir süvari alayını da pusuya düşürdükten sonra, Elazığ’ı almıştır. Daha sonra asiler, Diyarbakır’a yürüyerek şehri ele geçirmek istemişlerse de bundan bir sonuç alamamışlardı. Şeyh Said İsyanı bastırılmasından sonra “Şark İstiklal Mahkemesi” nde yargılanıp idama mahkum edildi. Şeyh Sait ve 47 arkadaşı idam edildi.