İngiliz planı devrede!

İngiliz planı devrede!
Recep Tayyip Erdoğan’ın havada açıkladığı “Suriye Irak sınırında tampon bölge” projesi, tuzaklarla dolu. TSK’nın kontrolü dışında oluşturulacak bir yapılanma Türkiye’nin Güney’den kuşatılması anlamına gelecek

İngiltere ve Fransa’nın, Suriye’de iç karışıklığın baş göstermesinin ardından önerdiği Türkiye sınırında tampon bölge kurulması, Irak’taki terör örgütü IŞİD istilasına karşı kurulan uluslararası koalisyonla birlikte yeniden dünya gündemine geldi.  Katar ziyareti dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan  Recep Tayyip Erdoğan da IŞİD militanlarına karşı tampon bölge oluşturma ihtimalinin gündemde olduğunu ifade etti. Türkiye’nin Irak ve Suriye sınırlarında olası bir tampon bölge oluşturulması konusu hakkında Erdoğan, “TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri) çalışıyor. Önümüze getirecekler. Gerekirse karar vereceğiz” dedi. 

İngiliz planı
Türkiye’nin Suriye sınırında tampon bölge oluşturulması “Uçuşa yasak bölge” ve “İnsani yardım koridor” adlarıyla 2012’de ciddi bir şekilde tartışıldı. ABD Başkanı Barack Obama da İngiltere ve Fransa’nın Türkiye-Suriye sınırında NATO tarafından tampon bölge oluşturulmasına taraf oldu. Ancak, Türkiye’nin de o dönemde ısrarla istediği “tampon bölge” oluşturulması ABD ordusunun sıcak bakmaması nedeniyle rafa kaldırılmıştı. Şimdi tampon bölge, Türkiye’nin hem Suriye ile 877, hem de Irak’la 331 kilometrelik sınırı için geçerli olmak üzere yeniden tartışılıyor. İngiltere ve Fransa’nın baştan beri savunduğu tampon bölge içini henüz ABD’den bir açıklama gelmedi. ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, 2012 Eylül’ün de Suriye’de tampon bölge için uçuşa yasak bölge oluşturulmasının ön şart olduğunu, ciddi bir hava savunma sistemine sahip olmayan Libya’da dahi NATO’nun Avrupalı üyelerinin zorlanıp ABD’yi yardıma çağırdığını söyleyerek projeye karşı çıkmıştı.
Türkiye kuşatılacak
Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, Irak ve Suriye sınırına kurulması düşünülen tampon bölgenin komutasının bir bölümünün İngiltere, bir bölümünün de Almanya ile Fransa’ya verilerek Türkiye’nin kuşatılmasının planlandığını söyledi. Tantan, kendi sınırları çevresinde oluşturulacak tampon bölgede komuta Türk Silahlı Kuvvetleri’nde olmaz ise Türkiye’nin kaybedeceğini belirterek, “Türkiye, gerek basın yoluyla gerekse bizzat değişik toplantılarda bir kıskaca alındı. Galler’de yapılan NATO toplantısı, Cidde’de koalisyon güçlerinin görüşmesi ve bizzat Ankara’ya gelerek yapılan görüşmelerde Türkiye baskı altında tutuluyor. Görünen o ki oluşturulacak tampon bölgenin komutası İngiltere’de olacak. Kuzey Irak’ta da Almanya ve Fransa’nın kontrolüne gireceği şeklinde. Bu Türkiye’nin kuşatılması anlamına gelir” dedi.