İngiltere'den referandum açıklaması

İngiltere'den referandum açıklaması
Peşmergenin aldığı referandum kararıyla ilgili ABD'nin ardından İngiltere de bir açıklama yaptı.

İngiltere, Peşmergenin 25 Eylül'de sözde bağımsızlık referandumu yapma kararını desteklemediğini bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından Peşmergenin sözde bağımsızlık referandumu düzenleme kararı hakkında açıklama yayımlandı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"İngiltere, Peşmerge Yönetimi'nin 25 Eylül'de referandum düzenleme niyetini desteklemiyor. Odaklanılması gereken konu IŞİD'i yenmekken referandum, bölgedeki istikrarsızlığı arttırma riskini barındırıyor. İngiltere bu nedenle, Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkinin geleceği bakımından Peşmerge ile Irak hükümeti arasında yeni görüşmeler önerisinde bulundu."

Bu görüşmelerin her iki taraf arasındaki anlaşmazlıklara değinilerek ön koşulsuz yapılması ve uluslararası toplum tarafından da desteklenmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, "İngiltere, Peşmerge'yi bu fırsatı değerlendirmeye ve Bağdat ile ciddi müzakerelere başlamaya çağırıyor." ifadesi kullanıldı.

Peşmerge başı Mesut Barzani, ABD, İngiltere ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından referandumun ertelenmesine karşılık sunulan alternatif hakkında, "Şimdiye kadar referanduma denk bir alternatif bize ulaşmadı. Referandum, bağımsızlığa ulaşmamız için bir araçtır ancak hedef değildir. Amacımız bağımsızlıktır. Daha önce birçok vaatler verildi ancak hiçbiri yerine getirilmedi. Bu yüzden referandum ertelenmeyecektir." demişti.

İlgili Haberler