İnşaat sektöründe ödeme krizi

İnşaat sektöründe ödeme krizi
İnşaat malzemesi sektöründe barter kullanımı, ödeme güçlükleri nedeniyle yüzde 10’a kadar yükseldi. Ödeme garantisi nedeniyle firmalar iç pazarı tamamen bırakıp yurtdışına yöneldi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Ferdi Erdoğan, müteahhitlerin yaşadığı nakit sıkışıklığına bağlı olarak inşaat malzemeleri sanayisinde de tahsilat sıkıntısı ve uzayan vade sorunu yaşandığını belirtti.

Sektörde ödeme yöntemi olarak barter kullanımının da yüzde 10’a ulaştığına dikkat çeken Erdoğan, bu oranın yüzde 15’e yaklaşması durumunda sanayide ciddi sorunlar yaşanabileceğini söyledi. Yurtiçi siparişlerde gerileme, maliyet ve enflasyon artışının fiyatlara yansıtılamaması, düşen kârlılıklar ve nakit sıkışıklığının ikinci çeyreğin ardından üçüncü çeyrekte de sektör için baskı oluşturacağını ifade eden Erdoğan; buna karşın açıklanan “100 günlük icraat programı”nın hayata geçirilmesiyle, dördüncü çeyrekte sektörde ivmelenme beklediklerini kaydetti. Erdoğan, ödeme garantisi nedeniyle sektörde iç pazarı tamamen bırakıp yurtdışına yönelen firmalar olduğunu; bu yıl sektör ihracatının 18-19 milyar dolara yükselmesini öngördüklerini söyledi