‘İnternet bağımlılığı tehlikeli’

‘İnternet bağımlılığı tehlikeli’
Aile ve evlilik terapisti Dr. Obengül Ejder, bilgisayarda çok zaman harcayan, diğer aktivitelere ilgisiz kalan, ders ve arkadaşlarına zaman ayırmayan, internet bağlantısı engellendiğinde aşırı tepki gösteren gençlerin internet bağımlısı olabileceğini söyledi

Bunun herhangi bir bağımlılık biçiminden farksız olduğunu ifade eden Ejder, bu durum tespit edildiğinde bağımlılığın ardındaki nedenlerin araştırılması gerektiğini kaydetti.Netkolizmin (İnternet bağımlılığı) en az diğer bağımlılık türleri kadar tehlike arz ettiğini dile getiren Ejder, gençleri sanal dünyaya kaçmasına yol açabilen etkenleri ’yaşa bağlı geleceğe yönelik belirsizlikler, bireysel veya aile içi ilişkilerdeki sorunlar, kimlik arayışı, başarısız olma korkusu, arkadaş ilişkilerinde güvensizlik’diye sıraladı. İnternet bağımlığını önlemede ebeveynlere büyük görevler düştüğünün altını çizen Ejder, gençlerin derslerine ve diğer sorumluklarına öncelik vermesi konusunda ailelerin de yönlendirilmesi gerektiğini hatırlattı. Ejder, sorunun çözümü için gerekirse uzman desteğine başvurabileceklerini belirtti.

ÇOCUĞUN SANAL ARKADAŞLIKLARINI MUTLAKA TAKİP EDİN
Dr. Obengül Ejder, anne-babaların çocuklarını bilgisayar bağımlılığından korumaları için alabilecekleri belli başlı tedbirleri şu şekilde açıkladı: “Çocukların ödevleri dışında günde 1,5 saatten fazla internet başında vakit geçirmelerine izin vermeyin. Bilgisayarı ev içinde ortak kullanım alanlarına (oturma odası, salon, mutfak, koridor gibi) taşıyın. Bilgisayarınızda mutlaka koruyucu filtre programları kullanın. Aile içi ilişkilerinizi artırarak, birlikte kaliteli vakit geçirmeye, birbirinizi dinlemeye ve çocuğunuzu tanımak adına vereceği önemli mesajları baskı kurmadan, yapacağınız konuşmalar esnasında almaya çalışın. Çocuğunuzu bir spor ya da sanat dalına yönlendirerek mutlaka gerçek bir sosyal dünyayla meşgul edin. Yakın arkadaşlarının aileleri ile tanışın, işbirliği, iletişim içinde olun. Sanal arkadaşlıklarını mutlaka takip edin ve bilgisayarınıza takip programları yükleyin” önerisinde bulundu. 

ŞİFRELER ÖZELDİR VE KİMSEYLE PAYLAŞILMAMALI
Güvenli internet kullanımı konusunda gençlere de bazı tavsiyelerde bulunan Ejder, internette kullanılan şifrelerin kişilere özel olduğu ve bu şifrelerin kimseyle paylaşılmaması gerektiğini vurguladı. “Şifreniz sizin özelinizdir. Kimseye söylemeyin, ama söylemek zorunda kalırsanız, işiniz biter bitmez şifrenizi değiştirin.” uyarısında bulunan Ejder, “Arkadaşınızla yaşayacağınız olası bir olumsuzluk, şifrenizin kötü niyetle kullanabilme ihtimali oluşturabilir” dedi.

TANIMADIĞIN KİŞİYLE İLETİŞİM KURMAMALISINIZ
Kullanımı son zamanlarda hız artan sosyal medya ve bu yolla gönderilen arkadaşlık istekleri konusunda da ikazlarda bulunan Dr. Ejder, “Arkadaşlık isteği geldiğinde kesinlikle ailene haber vermelisin. Kötü bir durumda size en çok destek verecek kişiler ailenizdir, unutmayın’85 Ailenize söyledikten sonra onların fikrini alıp, ortak arkadaşları var mı diye bakmalısınız. Eğer ortak tanıdıklarınız yoksa asla bu teklifi kabul etmemelisiniz. Tanımadığın kişiyle asla sanal ortamda bile olsa bir iletişim kurmamalısınız. En doğrusu mesaja cevap vermemek, görmezden gelmektir. Alışveriş sitelerine eviniz dışındaki bilgisayarlardan bağlandığınızda, tüm bilgiler başkaları tarafından görülebilir. Bu nedenle asla başka yerlerde online alışveriş yapmamalısınız” şeklinde konuştu.