İnternet yasası AYM’ye götürüldü

İnternet yasası AYM’ye götürüldü
CHP, İnternet Yayınlarının Düzenlenmesi Hakkında Kanun, Kamu İhale Kanunu, Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ve Vergi Usul Kanunu’nda iptal istedi

İnternet yasası AYM’ye götürüldü

CHP, aralarında internet düzenlemesinin de bulunduğu bazı yasa maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu. Başvuru dilekçesini Anayasa Mahkemesine veren CHP Grupbaşkanvekili Akif Hamzaçebi, çıkışta açıklamalarda bulundu. Anayasa Mahkemesine 2 yasal düzenlemenin çeşitli maddeleriyle ilgili iptal başvurusunu gerçekleştirdiklerini belirten Hamzaçebi, bunlardan ilkinin toplam 127 maddeden oluşan torba yasanın 15 maddelik bölümünden oluştuğunu söyledi. Hamzaçebi, iptalini istedikleri 15 maddenin, 5651 sayılı İnternet Yayınlarının Düzenlenmesi Hakkında Kanun, Kamu İhale Kanunu, Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu, Vergi Usul Kanunu gibi kanunların çeşitli maddelerinde yapılan değişikliklerden oluştuğunu anlattı. İnternet Yayınlarının Düzenlenmesi Hakkında Kanun’daki düzenlemelerin, kamuoyunun dikkatinde, herkesin yoğunlaştığı konu olduğunu dile getiren Hamzaçebi, düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Düzenlemeyle ilgili, görünüşte, özel hayata internet yayınları yoluyla müdahale edilmesinin önlenmesi gibi bir amaçtan yola çıkıldığını savunan Hamzaçebi, gerçekte, özel hayata müdahalenin kurumsallaştırması sonucunu yaratacağını öne sürdü. TİB’in sınırsız ölçüde bilgi isteme yetkisi ihlal niteliğinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) erişim sağlayıcılar, içerik sağlayıcılar, yer sağlayıcılardan neredeyse sınırsız ölçüde bilgi isteme yetkisine sahip olduğunu ifade eden Hamzaçebi, düzenlemenin özel hayatın gizliliğini ve kişisel verilerin korunması yönündeki anayasal güvenceyi ihlal edecek nitelik taşıdığını söyledi. Kamu İhale Kanunu’ndaki düzenlemelerin, “Hükümet’in bitmeyen kamu ihale merakı, arzusu nedeniyle anayasaya aykırı biçimde gerçekleştiğini” öne süren Hamzaçebi, Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ve Vergi Usul Kanunu’yla da Anayasa’ya aykırı değerlendirdikleri düzenlemeler bulunduğunu belirtti. İptalini istedikleri ikinci düzenlemenin terörle mücadele ve özel yetkili mahkemelerin ilgili yasasında yapılan düzenlemelere ilişkin bazı maddelerden oluştuğunu belirten Hamzaçebi, özel yetkili mahkemeleri ve Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesini kaldıran yasal düzenlemenin iptal taleplerinde yer almadığını, çünkü CHP olarak bu düzenlemeleri olumlu bulduklarını ve desteklediklerini söyledi.

Artık tweet’ler buzlanacak
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’de temaslarda bulunan Twitter. com internet sitesi yöneticileri ile yapılan görüşmelere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan görüşmelerde konulara yaklaşımda ortak bir zeminde buluşulduğunu ifade eden Bakan Elvan; “Önümüzdeki süreçte mevcut ve ileride olası sorunların hızla giderilebilmesi için iletişimin devam etmesi konusunda görüş birliğine varılmıştır” dedi. Elvan, açıklamasında zararlı ve mahkeme kararına konu içeriklerin ’buzlanarak’ etkisizleştirilmesi konusunda görüş birliğine varıldığını kaydetti.