Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan YENİÇERİ

Özcan YENİÇERİ

İnterneti sansürlemek ya da AKP

İnternet, bilginin ve ifadenin demokratikleşmesine katkı sağlayan en önemli buluşlardan birisidir. İnternet gerçeğin tekelini kırar, bilginin ve haberlerin geniş kitlelere ulaşmasını sağlar. Her insana eşit bir biçimde kendisini ifade etme ve bilgiye erişme özgürlüğü sunar. Kapalı kapılar ardında yapılanları, ört bas edilmeye çalışılanları internet, topluma duyurur. İktidarların gücünü sınırladığı, icraatlarının arka planlarını halka duyurduğu için internet, doğrudan ya da dolaylı olarak iktidarların hedefi haline gelir. Özel hayatın korunması gerekçesi arkasına saklanan internet sansürü böyle başladı. 
AKP’yi 30 Mart seçimlerinin öncesinde internete sansür getirmeye zorlayan üç-dört aylık iddialara kısaca değinmekte yarar vardır.
Bilindiği gibi Tayyip Erdoğan’ın, MHP liderinin sözlerini Fas’ta iken bir televizyon kanalından izlerken; “geçmeyin o alt yazıyı” diyerek müdahale ettiği iddia ediliyor. Anket şirketlerinin araştırmalarına müdahale ederek “Al MHP’den iki puan, koy BDP’ye” dediği öne sürülüyor. 
İş adamlarına “sen, sen, sen 100 milyon dolar, sen, sen 80 milyon dolar vereceksiniz, o medya grubu temiz insanların elinde kalacak” diyor. Bir televizyon kanalı, MHP lideri Bahçeli’nin grup toplantısını canlı olarak veriyor. Başbakan Erdoğan önce küplere biniyor sonra da devreye giriyor. 
Tayyip Erdoğan televizyon kanalına sızdırdığı adamlarına “Siz var ya, ne yaptığınızın farkında değilsiniz. Ya, adam (Devlet Bahçeli) sanki şu anda Türkiye batmış, bitmiş gibi bir manifesto açıklıyor, siz de bunu canlı olarak veriyorsunuz” sözleri üzerine muhatabı olan televizyoncu, “İki-üç dakikaya kestiriyorum efendim” diyor ve kesiyor. 
Türkiye’de muhalefet liderinin sözleri böylece kesiliyor. Sonra televizyondaki AKP’nin adamı bu sefer tutup Tayyip Erdoğan’ın oğlunu arıyor. Kendini affettirmeye çalıştığı ve; “Büyüğüm aradı da ‘Bahçeli’yle ilgili bir şeyi naklen veriyorsun’ dedi, kestirdim onu... Hakkını helal et, kusura bakma” dediği öne sürülüyor.
Sürekli olarak kapatılan,  “Haramzadeler” adlı internetteki hesaptan açıklanan Tayyip Erdoğan’a ait yukarıdaki olgularla ilgili olduğu iddia edilen ses kayıtları ibret ötesidir.
Bir yandan 17 Aralık’ta yapılan rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun kayıtları, diğer yandan ‘yayını kes, alt yazıyı sil’ fırçaları, ‘al MHP’nin oyunu, aktar BDP’ye’ talimatları ve öbür yandan iş adamlarına ‘yüz milyon dolarlık’ esas duruş çekmeler internete düşünce, internet AKP’nin hedefi haline geldi. 
Torba yasanın içine doldurulan ve internetle ilgili sansür olarak görülen maddelerin konulması bu ihtiyaçtan doğmuştur. Artık Tayyip Erdoğan’ın ya da hükümet yetkililerinin internete doğrudan müdahalesine gerek kalmayacak, görevlendirdiği ve yetkilendirdiği TİB başkanları bunu iktidar adına yerine getireceklerdir. 
TBMM’de kabul edilen internete erişimle ilgili maddeler, sansür uygulamak anlamına gelmektedir. Örneğin; anahtar kelimelerle “uygunsuz içerik” belirlenip sayfa kaldırılabilecek. Bu durumda yolsuzluk, rüşvet, ayakkabı kutusu, Urla’daki arazi ya da fezlekelerle ilgili hususlar “uygunsuz içerik” denilerek engellenebilecektir. 
Yeni yasaya göre “hakimler” , 24 saat içinde sansür kararı verebilecek. Hosting firmaları her kullanıcının izini sürebilecek. Her kullanıcının internetteki faaliyeti kayda alınarak bir-iki yıl saklanacak. TİB Başkanı’na internet sitesine erişimi engelleme yetkisi verilecek. Erişim sağlayıcı firmalar, kullanıcıların hangi sitelere girdiğini kaydedip 2 yıl boyunca saklayacak. Bilgisayar ve akıllı telefonlardan internete bağlanan 34 milyon kullanıcı, tek tek fişlenecek. İnternetteki içerikler sayfa bazında da engellenebilecek.
Birisi TİB Başkanı’nı arayacak veya mesaj gönderecek, özel hayatıyla ilgili belgeler yayınlandığını söyleyecek. TİB Başkanı siteyi kapatacak, ister doğru olsun ister olmasın. Yolsuzluk ve rüşvet de özel hayatla ilgili sayılabilecek ve kitlelerin yapılan yolsuzluklardan haberi olması engellenecektir.

Yazarın Diğer Yazıları