Yatırımda, Türkiye’nin önceliği Kosova

Yatırımda, Türkiye’nin önceliği Kosova
Yatırımda, Türkiye’nin önceliği Kosova

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kosova Başbakan Yardımcısı ve Sanayi, Ticaret Bakanı Mimoza Kusari Lila ile Ekonomi BakanlığıR

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kosova Başbakan Yardımcısı ve Sanayi, Ticaret Bakanı
Mimoza Kusari Lila ile Ekonomi Bakanlığı’nda ekonomik ilişkileri güçlendirmek için görüştü.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, son 8 yılda Türkiye’ye gelen doğrudan yatırım tutarının 110,5 milyar dolar olduğunu belirterek, “Bu yatırımlar bizim kaşımız gözümüz için gelmedi. Gerçi kaşımız gözümüz de fena değil ama bunlar Türkiye’nin jeopolitiğine, serbest iş yapabilme ortamına ve güvenine geldi” dedi. Kosova Başbakan Yardımcısı ve Sanayi, Ticaret Bakanı Mimoza Kusari Lila ile Ekonomi Bakanlığı’nda görüşen Çağlayan, Türkiye ile Kosova arasında uzun yıllara dayanan köklü ve güçlü bir ilişki olduğunu söyledi.


15 milyar dolarlık yatırım
Kosova’nın bu konuda önemli çalışmalar yaptığını belirten Çağlayan, “Türkiye Cumhuriyeti ile Kosova Cumhuriyeti arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması” nın,yatırımlara önemli bir ivme kazandıracağını bildirdi. Türklerin dünyada yaptıkları yatırım tutarının 15 milyar dolara ulaştığına ve bunun 1,1 milyar dolar civarındaki bir tutarın Kosova’ya yapıldığına dikkati çeken Çağlayan, şunları kaydetti: “Bu, son derece önemli bir rakamdır. Tüm dünyaya yaptığımız yatırımın yaklaşık 15’te birini Kosova’ya yapmışız. Bu da yine Kosova’ya ne kadar önem verdiğimizin göstergelerinden biridir. Ülkemizde 900 bin dolar sermayeli 12 Kosovalı şirket var ama ben inanıyorum ki birazdan imzalayacağımız anlaşmayla bu yatırımlar artacak, engeller ortadan kalkacak. Biz Kosova’ya 265 milyon dolar ihracat yaparken, 10 milyon  dolar ithalat yapıyoruz. Bu da bizim Kosova’ya ekonomik açıdan daha fazla destek vermemiz gerektiğini ortaya koyuyor.” Türk müteahhitlik firmalarının dünyadaki başarılarına da değinen Çağlayan, müteahhitlerin Kosova’da da 4 projede yaklaşık 501 milyon dolarlık iş üstlendiklerini söyledi. Kosova Başbakan Yardımcısı ve Sanayi, Ticaret Bakanı Mimoza Kusari Lila da Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması’nı imzaladıkları ilk ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.