Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan YENİÇERİ

Özcan YENİÇERİ

Irak Hükümeti'nin Türkiye düşmanlığı

Türkiye meşru müdafaa bağlamında gecikmiş olsa da Cerablus'a yönelik müdahaleyi yapmak zorunda kalmıştır. Amerika, Rusya ve  İran'ın bilek güreşi yaptığı Suriye'ye Türk müdahalesi ABD'yi fena halde ürkütmüştür.

Uluslararası bir şebeke olan IŞİD, bölgede ABD'li efendilerinin önünü açan bir koç başı görevi üstlenmişti. ABD önce IŞİD'in önünü açıp, işgalin gerçekleşmesine katkı sağlamaktaydı ardından da yedeğindeki PYD'nin önünü açarak Kuzey Suriye Projesi'ni devreye sokmaktaydı.

İşte ABD, İsrail-PKK koridorunu Cerablus'tan delen Türkiye'yi, Musul harekâtı başlamadan Irak'ta köşeye sıkıştırmak istiyor.

Oyun Cerablus'ta bozuldu

Koridor oyunu Cerablus'ta bozulunca bu defa Irak'ta başlayacak Musul operasyonunda Türkiye saf dışı bırakılmaya çalışılıyor. Bunun için ABD, Irak Meclisi'ne Türkiye düşmanı bir karar aldırmıştır.

Irak Meclisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) aldığı Türk askerlerinin Irak'ta kalma süresinin uzatılmasıyla ilgili kararını kabul etmediğini açıklamıştır.

Irak Meclisi, Başika'daki, Türk güçlerini 'işgalci güçler' olarak tanımlıyor, Irak topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılmasını... Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını kınayan bir karar alıyor. 

Irak'ın yaptığı resmen Türkiye düşmanlığıdır.

Irak'ı Türkiye'ye karşı kim kışkırtıyor!

Irak'taki Başika kampı krizinde ABD derhal tarafını açıklıyor ABD'li komutan John Dorrian, "Irak topraklarında bulunan Türk Ordusu Irak Hükümeti tarafından davet edilmemiş ve resmi izinle gelmemiştir ve illegaldir." diyor.

Bilindiği gibi Körfez Savaşı'nda ABD'nin müdahalesine BM karşı çıkmış, Irak Hükümeti ABD kuvvetlerini davet etmemiş ama ABD buna rağmen Irak'a saldırmış ve işgal etmiştir. ABD'nin işgalci komutanının kendi işgalci güçlerini legal, Türkiye'nin Başika'daki varlığını ise "illegal" ilan etmesi ironiktir.

ABD'li komutandan bu açıklama gelince hemen ardından Şii milis gücü sözcüsü Yusuf El Kilabi, ABD'li komutanın gerekçelerinin benzeri bir açıklama yapmıştır. Buna göre "Irak'ın kuzeyinde bulunan güçler işgalcidir ve Irak hükümeti tarafından davet edilmemiştir. Bu şekilde kalmaları durumunda onlara işgalci güç muamelesi yapar, Türk ordu güçlerine karşı savaşırız" diyor.

Irak Meclisi'nde bir milletvekili Türkiye karşıtı bu karara karşı şunları söylüyor: "Irak'ın iç işlerine karışan bütün ülkeleri çıkarsınlar... Neden diğer taraflardan, örneğin Bağdat'a kadar gelen İran'dan söz edilmiyor? Neden sadece Türkiye'den bahsediliyor?"

Irak Hükümeti'ni, Türkiye'ye karşı işgalci efendisi ABD kışkırtıyor!

Irak Hükümeti'nin mezhep dışında ölçüsü yoktur!

Irak'ta neredeyse askeri olmayan devlet yoktur. Irak'taki mezhepçi klik yalnız Türkiye'ye karşı sesini yükseltiyor.

Irak, egemenliğini hallaç pamuğu gibi atan ülkelere gıkını dahi çıkaramıyor. Irak'ı sahte bir gerekçeyle işgal edip, altını üstüne getiren ABD'dir. ABD'nin hâlâ Irak'ta hem üsleri hem de askerleri var. ABD, Musul harekâtı için Irak'a ilave 600 asker daha göndermek için hazırlık yaptığını açıklıyor. İran'ın da Irak'ta ciddi sayıda askeri olduğu bilinmektedir. 

Irak Hükümeti, mezhebi hassasiyetinden dolayı İran'a, işgalci gücü dolayısıyla ABD'ye, gücü yetmediği için IŞİD'e karşı ses çıkaramıyor. Irak söz konusu Türkiye olduğunda tehdit ediyor ve işgalcilikle suçluyor!

Türkiye'nin Musul'la ilgisinin gerekçesi tarihtedir!

Irak'ın Kandil bölgesinde üslenerek Türkiye'ye terör ihraç eden PKK'ya ses çıkarmayan Irak Hükümeti'dir. PKK'nın Şengal'i işgal etmesi ve oradan Musul operasyonuna katılmak için hazırlık yapması da Irak hükümetini ilgilendirmiyor!

Hâlbuki Musul ve Kerkük Türkiye'den zorla kopartılmıştır. Musul'la ilgili gelişmeler İngiltere, Rusya ya da ABD'den daha çok Türkiye'yi ilgilendirmektedir. Türkiye'nin Irak'ta bırakmak zorunda kaldığı beşeri mirasına karşı tarihten gelen hak ve sorumlulukları vardır.

Türkiye bu sorumluluğunun gereğini kukla hükümetlere karşı yerine getirmek zorundadır. Tarih bunu emrediyor!

Yazarın Diğer Yazıları