Irak parlamentosundan önemli karar

Irak parlamentosundan önemli karar
Irak parlamentosu, Başbakan Haydar İbadi'ye Kerkük'e asker gönderme yetkisi verdi. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, orduya Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgelerde denetimi sağlaması çağrısında bulundu.

Irak Parlamentosu'nda milletvekillerine konuşan İbadi, "Referandum iptal edilmeli ve anayasal çerçeve içinde diyalog başlatılmalı" ifadelerini kullandı. İbadi ayrıca Kerkük'ü kastederek Peşmerge'nin tartışmalı bölgelerden çekilmesi çağrısında bulundu, "Meclisin çıkardığı karar doğrultusunda Kerkük ve tartışmalı bölgelerde merkezi yönetime bağlı güçlerin kontrol sağlamasını talep ediyorum." dedi. 

İbadi, peşmerge güçlerinin tartışmalı bölgelerden çekilip, denetimi merkezi yönetim güçlerine teslim etmesini istedi.

Irak meclisinden pazartesi günü yapılan açıklamada, "Meclis, Kerkük ve tartışmalı diğer bölgelerde vatandaşların güvenliğini korumak için hükümetin askeri güç bulundurması gerektiği kararı aldı. Meclis ayrıca, IKBY denetimindeki tüm sınır kapılarının da kapatılmasına karar verdi." ifadeleri kullanılmıştı.

IRAK MECLİSİ'NDEN, PEŞMERGE YÖNETİMİ'NDEKİ YABANCI TEMSİCİLİKLERİN KAPATILMASI KARARI

Irak meclisi, Peşmerge Yönetimi'nde bulunan tüm yabancı temsilciliklerin kapatılması kararı aldı. 

Meclis basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Hükümetin, IKBY'deki yabancı misyon temsilcilerini çağırıp, oradaki temsilciliklerin kapatılarak IKBY dışındaki kentlere taşınması yönündeki meclis kararını iletmesi gerekiyor." denildi. 

Meclisin aldığı bir dizi kararlar kapsamında hükümete, "IKBY denetimindeki tüm sınır kapılarını kapatma ve oradan ülkeye girecek ürünleri 'kaçak mal' olarak kabul etme yetkisi" verildiği belirtililen açıklamada, Cumhurbaşkanı Fuad Masum'dan da "anayasaya uygun davranıp, ülkenin egemenliği, birlik ve beraberliğiyle toprak ve halkının selametini koruması" istendi.

'PETROL KUYULARININ DENETİMİ'

Meclisin aldığı bir diğer kararda ise "Referandumda oy kullanan tüm Kürt memurlar görevlerini sürdürecek." ifadesine yer verildi. 

Irak meclisi ayrıca, "referandumun iptal edilmemesi halinde hükümetin IKBY ile hiçbir şekilde ön şartlı diyaloğa başlamaması, Kerkük ile tartışmalı diğer bölgelerde bulunan petrol kuyularının denetiminin merkezi yönetime geçmesi ve buradaki siyasi partilere bağlı güçlerin hakimiyetine son vermesi" kararı
aldı.

IRAK ASKERİ HEYETİ İRAN'A GİTTİ

Irak Silahlı Kuvvetlerinden üst düzey bir askeri heyetin "askeri çabaları koordine etmek üzere" İran'a gittiği duyuruldu.  Irak ordusundan yapılan açıklamada ziyaretin amacı hakkında herhangi bir detay verilmedi ancak ziyaretin Pazartesi günü Kuzey Irak'ta yapılan bağımsızlık referandumunun ardından Bağdat yönetiminin atacağı karşı adımlar çerçevesinde gerçekleştiği düşünülüyor.

İlgili Haberler