Irak’ta 9 milyar $’lık kayıp endişesi

Irak’ta 9 milyar $’lık kayıp endişesi
IŞİD terör örgütünün Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na baskın düzenlemesi ihracatçıyı endişelendirdi. Ürün sevkiyatının durduğu Irak’a ihracatta 9 milyar dolarlık kayıp yaşanacağı belirtiliyor

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Şerif Ercüment Aksoy, IŞİD’in eyleminin uzun sürmesi halinde iki ülke ticaretinin büyük yara alacağını söyledi. Aksoy, Musul’daki çatışmaların uzun sürmesi halinde Türkiye’nin Irak’a yıllık 12 milyar dolar olan ihracatının büyük zarar göreceğini dile getirdi.

Maliyet artacak
Aksoy, “Karışıklık uzun sürerse Bağdat ve ülkenin güneyine inmek zorlaşacak. Bu bölgeye olan ihracatın maliyeti artacak. Dubai üzerinden ihracat yapılmaya çalışılacak. Bu durumda Irak’a yaptığımız 12 milyar dolarlık ihracatın 3 milyar dolar civarına düşebileceğini söyleyebiliriz. Çünkü yaklaşık 9 milyar dolarlık ihracatımız Bağdat ve ülkenin güneyine yapılıyor. Sadece Kürt bölgesine ihracat yapabileceğiz” dedi.

Pazarlık yapacaklar
IŞİD’in ilk önce pazarlık yapmaya çalışacağını ama kısa sürede de Musul’u terk edeceğini düşündüğünü vurgulayan Aksoy, “5 bin kişiyle ülkeyi işgal edecek halleri yok herhalde. Dünya buna seyirci kalmayacak. Bağdat’a kadar giden bir işgal bana mantıklı gelmiyor” dedi.
Olayların kısa sürede bitmesi halinde ticari ilişkilerin fazla etkilenmeyeceğini anlatan DEİK Türk-Irak İş Konseyi Başkanı, Ankara’nın olaylara verdiği tepkiyi ve verilen demeçleri pozitif bulduğunu kaydetti.
Türk işadamlarının Musul’da yatırımlarının olmadığını ancak bazı iş ilişkileri olduğunu hatırlatan Aksoy, “Mesela bankalarımızın Musul’da şubeleri yok. Türk bankalarının Bağdat ve Erbil’de şubeleri var. Oralarda şuanda bir sorun yok” diye konuştu.

Gaziantep durdu
Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Şahin Batallı, Gaziantep’in en büyük ihracat pazarı olan Irak’a şuanda kimsenin mal gönderemediğini belirtti.
Gaziantep’ten Irak pazarına yıllık 1.5 milyar dolara yakın ihracat yapıldığını ifade eden Batallı, “Her şey durmuş vaziyette. Herkes beklemeye geçti. Irak’a mal gönderen yok” dedi.

 

IŞİD, Türkiye-Bağdat  ticaretini vurdu 
Türkiye’nin, Irak’taki IŞİD tehdidinin siyasi sonuçlarını hesaplamaya çalışırken, en büyük ikinci ihracat pazarını da kaybetme endişesi yaşadığı yorumları yapılıyor. Deutsche Welle “IŞID Türkiye-Irak ticaretini de vurdu” derken işadamlarının “Irak’ın orta ve güney bölgeleriyle ticaretimiz durdu” yakınmalarını yansıtıyor. Deutsche Welle, “Türkiye’nin Almanya’dan sonra en fazla ihracat yaptığı ülke olan Irak’ta yaşanan iç karışıklık, bölgeye geçen yıl 12 milyar dolarlık ihracat yapan Türk şirketleri endişelendiriyor. Türkiye’nin ihracatında merkez nokta çatışmaların uzağındaki Erbil olsa da, çatışmaların Kürt bölgesine sıçrama ihtimali nedeniyle ülkenin orta ve güney bölgelerinden yeni sipariş alınamıyor. Irak ile ticaret yapan işadamları, IŞİD krizinin uzaması halinde 8 milyar dolarlık ihracat gelirinin kesileceğini belirtiyor” değerlendirmesini yapıyor. DW Irak’ın en büyük dış ticaret partnerlerinin başında gelen Türkiye’nin bu krizden en çok etkilenecek ülkelerin başında geldiğini söyledi.