Irak’ta Kürtlerin yeni oyunu, azınlık kotası!

Irak’ta Kürtlerin yeni oyunu, azınlık kotası!
Iraklı Türkmenler, Kürt yönetiminin azınlıklara uygulanan kotayı kaldırma girişimine tepki gösterdi

Irak’ta Kürtlerin yeni oyunu kota

Kuzey Irak’taki kukla yönetim parlamentosundaki partilerden KYB’nin teklifine karşı çıkan Türkmen, Asuri, Süryani ve Ermeniler kotanın sürmesinden yana. Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, teklifi tehlikeli bulduklarını belirterek, “Tasarı kabul edilirse Kürt ve Türkmen ilişkileri büyük zarar görür. Kota bizim yasal hakkımızdır” dedi.  

Irak’ın Erbil kentinde bir araya gelen azınlık topluluklarının temsilcileri, bazı partilerin azınlıklara uygulanan kotanın kaldırılması için parlamentoya yasa tasarısı sunma girişimlerine tepki gösterdi. Alınan bilgiye göre kuzey Irak’taki kukla yönetimi parlamentosundaki partilerden Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran Hareketi’nin, azınlıklara uygulanan kotanın kaldırılması için yasa tasarısı teklifinde bulunmaya hazırlandığı ifede edildi. Türkmen, Asuri, Süryani, Keldani ve Ermeniler ise parlamentoda kendilerine ayrılan kotanın devam etmesini istediklerini dile getirdi. Kotanın kaldırılmasından endişe eden azınlık toplulukları temsilcileri ise Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) Erbil’deki merkezinde bir araya geldi. Toplantı sonrası konuyla ilgili bir açıklama yapan ITC Milletvekili Aydın Maruf, parlamento başkanına sunulacak ve azınlıklara verilen kotayı kaldırmayı teklif eden yasa tasarısının “tehlikeli” olduğunu belirterek şunları söyledi:

Büyük zararı olacak

“Bu tasarının Kürt bölgesine çok büyük zararı olacaktır. Eğer kabul edilirse Kürt ve Türkmen ilişkileri büyük zarar görür. Kürdistan’daki demokrasinin esasları sorgulanır hale gelir. O nedenle bunu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Kota bizim yasal hakkımızdır.” Hristiyan Beytun-Nehreyn Demokrat Partisi Sekreteri Romeo Hakkari ise şunları söyledi: “Her ne kadar yasa tasarısı parlamentoya sunulmamış olsa da bazı parti grupları tarafından böyle bir girişim var. Kotaların azaltılması veya kaldırılması demokrasiye aykırıdır. Böyle bir girişim etnik ve dini unsurlar arasındaki birlikte yaşam kültürüne zarar verir. Sorunları daha da derinleştirir.”