Irak’ta peşmerge Türkmenlere ateş açtı

Irak’ta peşmerge Türkmenlere ateş açtı
Irak’ın Selahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde peşmergelerin saldırısı sonucu 3 Türkmen öldü

Peşmerge Türkmen’e saldırdı

Türkmen lider Erşat Salihi, “Bu gibi olayların yaşanabileceğini biliyorduk” dedi. 

 

Irak’ta peşmerge Türkmenlere ateş açtı

Olayı kınayan Türkmen lider Erşat Salihi “Türkmen güçleri yoldan geçerken peşmergeler tarafından açılan ateş sonucu 3 Türkmen şehit oldu” dedi.

Irak’ta peşmergeler, Türkmen milislere silahlı saldırıda bulundu. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi, Selahaddin Vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Şii Halk Topluluğu’na bağlı Türkmen militanlarla peşmerge arasında silahlı çatışmaların yaşandığını belirterek, “Türkmen Cephesi olarak herkesi sağduyuya davet ediyoruz” dedi. Tuzhurmatu’da uzun süredir gerginliğin yaşandığını dile getiren Salihi, “Halk Topluluğu’na bağlı Türkmen güçleri yoldan geçerken Peşmergeler tarafından açılan ateş sonucu 3 Türkmen şehit oldu. Türkmen Cephesi olarak bu gibi olayların bir gün yaşanabileceğini biliyorduk. Orada (Tuzhurmatu) idarede bir yanlışlık vardır. Yanlış hareketler krizi daha büyütür” diye konuştu. Salihi, Tuzhurmatu’daki sivil halkın yaşanan çatışmalar sonucu tehdit altında olduğunu savunarak, şunları kaydetti: “Türkmen Cephesi olarak herkesi sağduyuya davet ediyoruz. Her grup eline silahını alıp kendi gücü ve bağlı olduğu siyasi tarafa göre davranırsa bu gibi siyasi istikrarsızlıklar olur” Kürt yetkili Cafer Mustafa peşmerge ile Türkmenler arasındaki çatışmaya ilişkin, “Eğer aynı tavırları sürdürmeye devam ederlerse sert karşılık görürler” diyerek tehdit savurdu.

Sincar’a operasyon

Kuzey Irak’taki peşmergeler, Musul’un Sincar ilçesini terör örgütü IŞİD’den kurtarmak için geniş çaplı bir operasyona başladı. Sincar merkezine giren peşmergenin, kaymakamlık binasını ele geçirdiği bildirildi. Peşmerge, operasyonda Telafer-Sincar arasındaki ana yolda kontrolü sağladı. Operasyonun Telafer’i de kapsayabileceği ifade ediliyor. Başta Sincar olmak üzere bölgeye Peşmerge’nin girmesi, Türkmenlerin göç etmesi sonucunu veriyor. Operasyona bölücü terör örgütü PKK’nın silahlı kanadı HPG’nin de destek verdiği öne sürüldü. İddialar üzerine konuşan peşmerge yetkilisi Cabbar Yaver “Sincar operasyonuna sadece peşmerge katılıyor. Kürdistan hükümetine bağlı olanların dışındaki hiçbir güç buna dahil olamaz” dedi.