İran: İsrail’in nükleer programı denetim altına alınmalı

İran: İsrail’in nükleer programı denetim altına alınmalı
İran, BM Güvenlik Konseyi’ne yazdığı mektupta kendilerine yönelik tehditlerden dolayı İsrail’in kınanması ve nükleer programının denetim altına alınması gerektiğini talep etti. İsrail, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nı imzalamadı.

İran, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne mektup yazarak kendilerine yönelik tehditlerinden dolayı İsrail’in kınanmasını ve nükleer programının denetim altına alınmasını istedi.

İran devlet televizyonunun haberine göre, İran’ın BM Daimi Temsilcisi Gholamali Khoshroo, BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi'ne hitaben bir mektup yazdı.

Khoshroo, mektubunda İsrail’in İran’a yönelik tehditlerinin “kabul edilemez” olduğunu belirtti.

Konsey’in bu tehditlerinden dolayı İsrail’i kınaması gerektiğini ifade eden Khoshroo, ayrıca Konsey’in, İsrail’i Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’na dahil olmasına zorlanması ve İsrail'in nükleer programının Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın denetimi altına alınması çağrısında bulundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ağustos ayının sonlarında ülkesinin gizli atom reaktörünü ziyaret etmişti. Netanyahu, "Düşmanlarımızı yok edecek imkanlarımız var" ifadesini kullanmıştı.

İSRAİL’DEN İRAN’A YANIT

İsrail Atom Enerjisi Komisyonu (IAEC) Direktörü Zeev Snir, İran ve Suriye’nin bölgeye yayılma tehdidi oluşturduğunu ileri sürdü. Snir, Viyana’da yapılmakta olan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun 62’in Genel Kurulu’nda İran'a yönelik kararlar alınmasını istedi.

IAEC Direktörü Snir, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“İran ve vekillerinin İsrail’in nükleer tesislerine saldırmaya yönelik açıktan ve tekrarlanan tehditlerini görmezden gelemeyiz. Bu çirkin tehditler, İsrail’in derhal harekete geçmesini ve nükleer tesislerini korumasını ve savunmasını sürdürmesini gerekli kılıyor.”

İsrail, 1970 yılında yürürlüğe giren Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na taraf olmadı.

İsrail bugüne kadar nükleer silaha sahip olup olmadığını da açıklamadı. Ancak ülkenin çok sayıda nükleer silaha sahip olduğu ileri sürülüyor.

İsrail, İran'la imzalanan nükleer anlaşmaya taraf Batılı devletlerin, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi anlaşmadan çekilmesini istiyor.

İlgili Haberler