İran, Kılıçdaroğlu’nu Tahran’a bekliyor!

İran, Kılıçdaroğlu’nu Tahran’a bekliyor!
İktİdarIn Suriye ve Orta Doğu politikasından rahatsız olan İran, rotayı CHP’ye kırdı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve bazı vekillerle bir araya gelen İran’ın Ankara Büyükelçisi Bikdeli, Kılıçdaroğlu başkanlığındaki heyeti İran’a davet etti.

AKP’yi dışlayan İran’dan CHP’ye sürpriz davet!

Haber: Fatih Erboz

 

AKP’nin Suriye ve Orta Doğu politikasından rahatsız olan İran, CHP ile temas kurdu. CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, bölgede yaşanan Arap Baharı’nın İran’ı kaygılandırdığını ve AKP’nin bu ülke nezdinde güvenirliğini yitirdiğini belirterek, “İran, bölgede barışın İslam ülkelerinin birlikteliğiyle sağlanacağını düşünüyor. AKP’nin çatışmalarda taraf olduğu ortaya çıktığı için CHP ile diyaloga geçtiler” dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, İran’ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli ile geçtiğimiz günlerde JW Mariot Otel’de akşam yemeğinde bir araya geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine gerçeklen yemekte ana gündem maddesi Suriye ve bölgede yaşanan gelişmeler oldu. Görüşmede Büyükelçi Bikdeli, Kılıçdaroğlu’nun İran’a  davet ederken, tarafların ikinci bir yemekte konunun ayrıntılarını konuşmayı kararlaştırdıkları belirtildi. Mehmet Ali Ediboğlu, Tahran ziyareti ile ilgili olarak Kılıçdaroğlu’nun başkanlığındaki isimlerin önümüzdeki günlerde İran’ın Ankara Büyükelçiliği’nde bir araya geleceklerini açıkladı. İran’ın Türkiye’nin Suriye politikasından büyük rahatsızlık duyduğunu anlatan Ediboğlu, şunları söyledi: “Bu ülkeye yabancıların müdahalesi yanlış. Türkiye, Suriye, Rusya İran ve Birleşmiş Milletlerin, ABD’nin de hakemliğiyle barış için adım atılması gerekiyor.”
Yolsuzluklar
Ediboğlu, bu arada görüşmede 17/25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonları ve sonrasında yaşanan gelişmeleri de masaya yatırdıklarını anlattı. İran Büyükelçisi’nin gelişmeleri yakından izlediğini gözlemlediğini söyleyen Ediboğlu, CHP’nin de olayın İran-Türkiye ticareti değil, rüşvet ve yolsuzluk boyutuyla ilgili olduğunu vurguladı. İran’ın ambargoyu delmek için Türkiye ile ticari ilişki geliştirmek zorunda kaldığına dikkat çeken Ediboğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “İran, ambargoyu Türkiye üzerinden deliyor. Büyükelçi, iki ülke arasındaki ticaretin yasal olmayan şekilde yapılmasını İran ambargosunu delme adına olduğunu dolayısıyla Türkiye’nin kendilerine yardımcı olduğunu söylüyor. Bundan dolayı İranlıların rahatsızlıkları yok. CHP olarak ticareti bunu eleştirmiyoruz.”