Iran kızdı: Aç kurtlar!..

Iran kızdı: Aç kurtlar!..
Yemen’e müdahaleye İran FNA ajansı sert tepki göstererek “Terör kışkırtıcıları” ve “Aç kurtlar” ifadelerini kullandı...

Iran kızdı: Aç kurtlar!..

Kapasiteyi aşmayın

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, “Hırslı politikalarla bölgede onarılmaz hasarlara neden olanların, kapasitelerini barışın sağlanmasında kullanmaları iyi olur” ifadesini kullandı.

İttifaka set tepki

İran haber ajansı FNA da, “Terör kışkırtıcıları aç kurt gibi İran’a saldırıyor. ABD, Türkiye, S. Arabistan, Katar ve İsrail parçalanmayı cesaretlendiriyor” yorumu yaptı.


Tayyip Erdoğan’ın  İran’ın bölgedeki tutumunu eleştiren ifadelerine İran’ın tepkisi sert oldu. İran ve dünya güçleri arasında Tahran’ın nükleer programı konusunda yürütülen müzakereler kapsamında İsviçre’nin Lozan şehrinde bulunan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Erdoğan’ın İran’ı eleştiren sözlerini değerlendirdi. İran devlet televizyonunun haberine göre; Zarif, “Stratejik hatalar ve hırslı politikalarla bölgede onarılmaz hasarlara neden olanların, sorumlu politikalar benimseyerek kapasitelerini barış ve huzurun sağlanmasında kullanmaları iyi olur” diye konuştu. Zarif, “Türkiye’yle stratejik ilişkilerimize önem veriyoruz. Tüm ülkeler bölgede istikrarın sağlanması için hareket etmeli” dedi.

Aç kurtlar
İran haber ajansı FNA,  “Terör kışkırtıcıları aç kurt gibi İran’a saldırıyor” başlığını kullandığı haberinde “ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve İsrail daha büyük Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da ülke ve toplumların parçalanmasını cesaretlendirerek felaket bölgelerinin yaratılmasına yardımcı oldular” dedi. Terör kışkırtıcılarını, histeri yaratmanın peşinde olmakla suçlayan ajans “ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve İsrail, büyük Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da ülke ve toplumların parçalanmasını cesaretlendirerek felaket bölgelerinin yaratılmasına yardımcı oldular. Terörün büyümesine yardım ettiler ve özendirdiler” dedi.
Erdoğan ne demişti?
Yemen’deki olaylar nedeniyle İran’ı hedef tahtasına oturtan Tayyip Erdoğan, “Bugüne kadar bölgede olan gelişmeler, Yemen’de olan gelişmeler, gerçekten tahammül sınırlarını artık zorlamaya başlamıştır. İran’ın açıklaması doğaldır. İran’ın böyle bir açıklama yapması, zaten şu ana kadar Irak’ta, Suriye’deki gelişmelerde de kendisini ne yapmıştır, göstermiştir. Burada İran, bölgeyi adeta kendine domine etmenin gayreti içerisindedir, böyle bir çalışmanın içerisindedir. Buna müsaade edilebilir mi?” demişti.

Yemen Devlet Başkanı Hadi Riyad’da
Suudi Arabistan’ın Yemen’deki askeri müdahalesi sürerken Yemen Devlet Başkanı Mansur Hadi’nin Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a gittiği açıklandı. Suudi yetkililer, Hadi’nin Riyad’da olduğunu, Arap Birliği zirvesine katılmak üzere iki günlüğüne Mısır’a gideceğini söyledi. Bu, Hadi’nin Aden’den ayrılması ardından nerede olduğuyla ilgili ilk açıklama oldu. Suudi Arabistan Çarşamba günü Yemen’de hava operasyonu başlatmıştı. İran operasyonu tehlikeli olarak nitelemişti. Suudi Arabistan, Hadi’nin meşru yönetimini koruduğunu savunuyor. Hadi geçen ay Sana’dan ayrılması ardından güneydeki Aden kentine kaçmıştı. Bir Suudi yetkili Hadi’nin Mısır’daki zirveye Yemen’in meşru lideri olarak katılacağını söyledi.

Husi lideri: Operasyonun arkasında İsrail var

Yemen’de Şii Husi Ensarullah Hareketi’nin lideri Abdulmelik el-Husi, Suudi Arabistan’ın öncülüğünde başlatılan operasyonun arkasında İsrail’in olduğunu savundu. Husilere ait el-Mesire televizyonuna konuşan Husi, Arap ülkelerinin Husilere yönelik başlattığı “Kararlılık Fırtınası” operasyonuyla mücadele için 5 cephenin oluşturulacağını belirtti.  “Saldırıya karşı koymak için bir dış güvenlik cephesi, devlet organlarının korunması ve yıkılmasını engellemek için de bir iç cephe oluşturulacak” diyen el-Husi, üçüncü cephenin ise tüccar ve vatandaşlar aracılığıyla savaşçılara finans sağlayacağını söyledi. El-Husi, diğer iki cephe hakkında ise şunları söyledi:  “Dördüncü cephe, medyayla ilgili. Görevi içeriden ve dışarıdan yapılan tüm hain propagandalara karşı durmak. Beşincisi ise taktiksel bir adım olacak. İlim adamları ve vaizler yaptıkları çağrılarla operasyona karşı halkı toplayacak.” Suudi Arabistan öncülüğündeki operasyonun arkasında “İsrail’in olduğunu ve düşman güçlerin de onun emirlerini yerine getirdiğini” öne süren el-Husi, “Suudi Arabistan, bölgede fitne çıkarmak istiyor” değerlendirmesinde bulundu.