İran’dan ABD’ye sert tepki

İran’dan ABD’ye sert tepki
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif, ABD’nin nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin zorbalık olduğunun altını çizerek dünyanın ABD’nin zorbalığına karşı ayağa kalkması gerektiğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif, ABD’nin zorba davranışlarına karşı dünyanın ayağa kalkması gerektiğini belirtti. ABD’nin İran ile yapılan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin ardından İran’dan tepkiler sürüyor.

İran devlet haber ajansı IRNA’ya açıklamalarda bulunan Zarif, nükleer anlaşmanın taraflarca çok hassas bir şekilde ele alınıp işlendiğini ve ABD’nin talebi doğrultusunda yeniden müzakere edilmeyeceğini söyledi. Zarif ayrıca ABD’nin anlaşmadan yasa dışı olarak geri çekilmesinin uluslararası hukukun üstünlüğüne gölge düşürdüğünü de sözlerine ekledi.

İran Dış işleri Bakanı Cevat Zarif, hükümet medyasına yaptığı yazılı açıklamada ABD’nin zorbalığına karşı dünyanın ayağa kalkması gerektiğinin altını çizdi. ABD, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin’in de tarafları arasında bulunduğu nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmişti. İran Dış İşleri Bakanı Zarif geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada ise nükleer anlaşmaya taraf olan diğer ülkelerin ABD’nin anlaşmadan çekilmesi yüzünden İran’ın yaşadığı kayıpları karşılaması gerektiğini belirtmişti.

ABD Başkanı Trump geçtiğimiz ay İran’ın nükleer silah ürettiğini iddia ederek anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmiş ve İran’a yeni yaptırımların gelmesi gerektiğini söylemişti. Nükleer anlaşmaya taraf olan diğer ülkeler ise anlaşmanın devam etmesi gerektiğini düşünüyor.