İran'dan ABD'ye: "Tehlikeli bir davranış"

İran'dan ABD'ye: "Tehlikeli bir davranış"
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını "tehlikeli bir davranış" olarak nitelendirdi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada ABD’nin nükleer anlaşmadan ayrılma kararını değerlendirdi. 

Karardan sonra anlaşmanın diğer katılımcı ülkeleriyle durumu tartışmak için zamana ihtiyacı olduklarını belirten Zarif, Çin ile bu hususta yapılan görüşmenin oldukça olumlu geçtiğini anımsattı.

ABD’nin kararının İran ile anlaşmanın diğer ülkeleri arasındaki yükümlülüklere zarar verdiğini kaydeden Zarif, İran halkının çıkarlarını sağlamak suretiyle konuya bakmak gerektiğini vurguladı.

İran’ın Rusya, Çin ve Avrupa ülkelerinden nükleer anlaşmadaki çıkarlarının korunmasına dair güvence almayı umduğu söyleyen Zarif, "Tüm bu müzakerelerin nihai hedefi, İran halkının Ortak Kapsamlı Eylem Planı tarafından garanti altına alınan çıkarlarının korunacağına dair güvence sağlamaktır." dedi.

"Uluslararası yasalara aykırı hareket etmek ABD'nin bir alışkanlığı haline geldi"

Zarif, Rusya ve İran’ın nükleer anlaşma hususunda iş birliğine devam edeceğini dile getirerek Rusya’nın anlaşmayı desteklediğini belirtti. 

ABD’nin Kudüs’te büyükelçilik binasını açması ile ilgili Zarif, “Kudüs’e yönelik bu rejimin çok tehlikeli davranışlarını görüyoruz. Ne yazık ki uluslararası kurallara ve yasalara aykırı hareket etmek, ABD hükümetinin bir alışkanlığı haline geldi.” değerlendirmesinde bulundu.