İran'dan Barzani ve Suudi Arabistan'a kritik uyarı

İran'dan Barzani ve Suudi Arabistan'a kritik uyarı
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Barzani'nin yapacağı bağımsızlık referandumunun yanlış olduğunu söyledi. Zarif, Suudi Arabistan'a da uyarıda bulunarak, "umarım doğrudan savaşmak zorunda kalmayız" dedi.

New York merkezli düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nde konuşan Zarif, Ortadoğu'daki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Zarif, Irak'taki sözde Kürdistan bağımsızlık referandumu kararının yanlış olduğunu söyledi.

Zarif "Peşmerge Yönetimi'nin referandum seçimi yanlış bir seçim. Irak'ın geleceği belirsizleşir ve bir felakete yol açabilir. Bu felaket sadece Kürtleri içine almakla kalmaz, Irak ve bölgenin güvenliğini de etkiler'' dedi.

Oturumda düşünce kuruluşunun başkanı Richard Haass'ın "Kürtler, 25 Eylül'de referanduma gidiyor. Referandum, çok sayıda Kürt'ün de yaşadığı İran'ı nasıl etkiler?" sorusuna Zarif, şu yanıtı verdi:

"Peşmerge Yönetimi'ndeki dostlarımızla bu konuyu görüştük. Sayın Barzani'ye, bazı Iraklı yetkililere bu kararın yanlış olduğunu ve bu seçimin yerinde olmadığını söyledik.''

'UMARIM SUUDİ ARABİSTAN'LA DOĞRUDAN SAVAŞMAYIZ'

Zarif, CNN'e konuştu: IŞİD, El Nusra ve El Kaide ideoloji ve silahlarını ABD müttefiklerinden alıyor

'Yemen'deki savaşın Suudi Arabistan ve İran arasında doğrudan çatışmaya neden olabileceğinden endişeleniyor musunuz?' sorusuna yanıt veren Zarif, " Umarım bu olmaz. Savaşmamıza gerek yok, buna ihtiyaç yok. Birbirimizi Orta Doğu'daki sahneden dışlamayı denemeye ihtiyaç duymuyoruz" dedi.

Zarif sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz kesinlikle Yemen veya Suriye'deki durumla ilgili hemfikir olmasak da, hala bu krizlere son verme konusunda birbirimizle çalışabileceğimizi umuyoruz."

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap devletleri koalisyonu 2 sene önce İran destekli Şii Husi hareketi karşısında Yemen'deki hükümeti desteklemek amacıyla ülkedeki savaşa dahil olmuştu.

İran, Suriye'de hükümet güçlerini desteklerken, Suudi Arabistan Suriyeli muhaliflerin tarafını tutuyor.

'KÖŞEDEN BAŞKA BİR SADDAM'IN ÇIKIP, BİZİ VURMAYACAĞINDAN EMİN OLMAK İÇİN FÜZELERE İHTİYACIMIZ VAR'

ABD Başkanı Donald Trump'ın eleştirdiği nükleer anlaşmaya da değinen Zarif, İran'ın bu konuda ciddi olduğunu ve sorumluluklarını yerine getirdiğini söyledi.

İran'ın, Trump yönetiminden nükleer anlaşmaya ilişkin çelişkili sinyaller aldığına dikkati çeken Zarif, ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile bu konuda görüşmediklerini ancak diyaloğa her zaman açık olduklarını belirtti.

Zarif, bu durumun ülkesinde ABD'nin İran'a karşı düşmanlığının hiçbir zaman sona ermeyeceği izlenimi oluşturduğunu ancak bunun düzeltilebileceğini sözlerine ekledi.

İran'ın nükleer anlaşma çerçevesinde nükleer başlık taşıma kapasiteli balistik füze tasarlamadığını ve sahip olunan füzelerin sadece savunma amaçlı olduğunu söyleyen Zarif, "Onlara (füzelere) köşeden bir başka Saddam Hüseyin'in çıkıp bizi vurmayacağından emin olmak için ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Zarif, New York'taki temasları kapsamında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'le de bir araya geldi.

İlgili Haberler