İran’dan enerji işbirliği sinyali

İran’dan enerji işbirliği sinyali
Tahran’ın Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, iki ülkenin Avrasya’da birleştirici güç olabileceğine işaret ederek, “Enerjide iyi ve güvenilir bir ortaklık yapılabilir” dedi

İran’ın Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, Türkiye ile İran’ın sağlam, kalıcı ve ciddi işbirliği yapması gerektiğini belirterek, enerjinin iki ülke arasındaki işbirliği alanlarında en önemli sektörlerin başında geldiğini ve ikili ticaret hacminde doğrudan rol oynadığını vurguladı.

Antalya’da 22-23 Ocak 2016 tarihlerinde düzenlenecek “Ambargo sonrası İran: Yeni İş, Yeni Enerji, Yeni Fırsatlar” konferansı temasları çerçevesinde Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ile beraberindeki heyetle görüşen Büyükelçi Bikdeli’nin Türkiye ve İran ilişkilerinde mevcut durum ve gelecek planlamalarına ilişkin değerlendirmeler yaptığı öğrenildi.

Türkiye’ye doğal gaz ihracatının başlamasıyla iki ülke arasındaki ticaret hacminin 250 milyon dolardan 5 milyar dolar seviyelerine çıktığını anımsatan Bikdeli, “Hatta ikili ekonomik ilişkilerdeki bu itici gücün etkisiyle ticaret hacmi 23 milyar dolar seviyesini görmüştür. Bununla birlikte enerji alanında işbirliğinin iki ülke münasebetlerinde dolaylı da olsa etkisi bulunmaktadır. İlişkilerde karşılıklı güven ortamı yaratmak, kırılması güç sağlam bağlar oluşturmak ve ikili işbirliğinde başka alanlara zemin hazırlamak bahsettiğimiz etkinin birer örneğidirler. İran ve Türkiye İslam dünyasında birleştirici bir unsur olarak rol oynayabilir” açıklamasında bulundu.

Her alanda çalışabiliriz

IAEE Başkanı Prof. Kumbaroğlu da, Türkiye ve İran’ın sadece enerji alanında değil, tüm ekonomik alanlarda ciddi işbirliği yapması gerektiğinin altını çizdi. Antalya’da uluslararası nitelikteki İran konferansının ekonomik işbirliğinde her iki ülke adına birçok fırsat oluşturacağını kaydeden Prof. Kumbaroğlu, “İkili ticari işbirliğini, özellikle de enerji alanında geliştirmek için çalışıp çabalamalıyız” ifadelerini kullandı.