İran’dan itidal çağrısı

İran’dan itidal çağrısı
Komşu iki ülkeye çağrı: Soğukkanlı davranın

Çin ve İran da devreye girdi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, krizi değerlendirirken, “Bize kardeş ve komşu iki ülkeden soğukkanlı olmalarını rica ediyoruz” dedi. Savaş uçağının düşürülmesi olayını yakından takip ettiklerini bildiren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley de, ilgili tarafların koordinasyon ve iletişimlerini artırmasını umduğunu dile getirdi.

 

İran’dan itidal çağrısı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rus uçağı olayını değerlendirerek, her iki ülkeden soğukkanlı olmalarını istedi. Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Ruhani, Rusya ve Türkiye’den gerekli önlemleri alarak bu tip olayların tekrarlanmasının önüne geçmesini istedi. Ruhani, “Bize kardeş ve komşu iki ülkeden soğukkanlı olmalarını rica ediyoruz” dedi.  Ruhani, “Bugüne kadar elde ettiğimiz bilgilere göre, Rus uçağı Suriye sahasında operasyon yaparken vuruldu. Uçağın Türkiye sınırına yaklaşmış olmasını varsayalım, füze ve uçak oyuncak değil. Herkes havada istediği kararı alabilecek kadar düzensizlik bölgeye egemen olabilir mi?” diye konuştu.

Çin’in açıklaması

Çin, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesi olayını yakından takip ettiklerini bildirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley şu anki durumun daha da açıklığa kavuşması gerektiğini ifade etti. Uluslararası terörizmle mücadele çabalarının Çin tarafından desteklendiğini belirten Ley, ilgili tüm tarafların koordinasyon ve iletişimlerini artırmasını umduğunu dile getirdi.

 

Dünyada böyle yankılandı

Rus jetinin Türkiye tarafından düşürülmesi, dünya medyasının gündemini meşgul etmeyi sürdürüyor. İngiliz Financial Times gazetesine göre uçak olayından sonra Rusya, Suriye Kürtlerine desteğini artırabilir. Times’in haberi “Türkiye’nin Rus jetini düşürmesinin ardından Putin’den intikam tehdidi”  şemlinde. Putin’in, “Terörün işbirlikçileri tarafından sırtımızdan bıçaklandık sözünü öne çıkardı. Guardian, NATO ve BM’nin Türkiye ve Rusya’ya serinkanlı olmaları yönünde yaptıkları çağrıyı hatırlattı. Daily Telegraph, Putin, ülkesinin savaş uçağının düşürülmesiyle iyi bir ders aldığını yazdı.

RUSYA: Uçak olayını ” İşbirliğine açılan ateş “ başlığıyla duyuran Kommersant, Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerine darbe vurduğunu yazdı. Vedomosti ise, gelişmeleri “Rusya, uçağının pilotunun öldürülmesi nedeniyle Türkiye ile ilişkilerini donduruyor” başlığı ile değerlendirdi. İzvestiya gelişmeyi “Putin, Erdoğan’ı olası sonuçlar için uyardı” başlığıyla duyururken, Rus uzmanların “Türkiye’nin bu adımı uzun süredir planlıyor olduğu” iddiasını da aktardı.

ABD: New York Times, Suriye’de IŞİD’e karşı ortak çabaya darbe olarak gördüğü bu gelişmeyi irdelediği geniş haberinde, “Gerginlikler, soğuk savaş tonlarını aldı” dedi.

İRAN: Vatan-i Emruz Gazetesi, “Türkiye ateşle oynuyor” başlığıyla manşetten verdiği haberde Putin’in “sessiz kalmayacağız” dediğini yazdı. Civan Gazetesi, “IŞİD’le mücadele edenlere NATO hançeri” diye başlık attı

İSPANYA: El Pais gazetesi, “uçağın Türkiye tarafından düşürülmesi Suriye savaşını içinden çıkılmaz bir hale sokuyor” dedi.