İran'dan Türk enerji şirketlerine davet

İran'dan Türk enerji şirketlerine davet
Türk şirketlerini İran'da petrol arama ve çıkarma faaliyetlerinde yer almaya davet eden, İran Petrol Bakan Yardımcısı Zamaninia, ülkesinin önemli anlaşmalara imza atacağını duyurdu.

İran'ın Petrol Bakan Yardımcısı Amir Hossein Zamaninia, İran'ın petrol ve doğal gaz bakımından zengin rezervlere sahip olduğunu ve bir yıldan kısa sürede 8-10 milyar dolarlık yeni enerji anlaşmaları imzalayacaklarını belirterek, Türk şirketlerini ülkesinde yatırıma  çağırdı.

Amir Zamaninia, İstanbul'da devam eden 22. Dünya Petrol Kongresi'ndeki açıklamalarında, İran'ın Türkiye ile uzun dönemli petrol taşıma anlaşması olduğunu ve söz konusu anlaşmanın sorunsuz devam ettiğini söyledi.

İran ile Türkiye'nin ilişkilerinde pek çok ortak zemin bulunduğuna işaret eden Zamaninia, her iki ülkenin uygun projeler üzerinde birlikte çalışabileceğini dile getirdi.

Kongrede ve sonrasında enerji şirketleriyle görüşmelerinin devam edeceğini belirten Zamaninia, "Türk şirketlerini, İran'daki petrol arama ve çıkarma faaliyetlerinde yer almaya davet ediyoruz." ifadesini kullandı. 

Zamaninia, İran'ın zengin hidrokarbon kaynaklarını yeterince kullanamadığını ve ülkedeki rezervlere göre petrol ve doğalgaz üretiminin çok düşük seviyelerde bulunduğunu söyledi.

İran'da enerji üretim maliyetinin çok düşük olduğunu belirten Zamaninia, şunları kaydetti:

"Nükleer anlaşmadan sonra şartların normale dönmesiyle uluslararası petrol şirketleriyle görüşmeye başladık. Birçok uluslararası şirketle çeşitli projeler üzerinde görüşmelerimiz devam ediyor. Son olarak, Total ile 18 aydır süren görüşmelerimiz bir anlaşmayla sonuçlandı. Diğer şirketlerle de çok kısa bir zaman dilimi içinde sonuçlanacak benzer görüşmelerimiz var. İran, gelecek 10-11 ay içinde 8 ilâ 10 milyar dolarlık enerji anlaşmaları imzalayacak. Birkaç hafta içinde yeni anlaşmaların imzalandığını duyacaksınız." 

56 milyon metreküp doğal gaz

İranlı Bakan Amir Hossein Zamaninia, Fransız petrol şirketi Total ile imzalanan anlaşmanın bölgenin en büyük doğal gaz sahası Güney Pars'ın 11. fazının geliştirilmesine yönelik olduğunu ifade ederek, "Proje 3 yıl içinde tamamlandığında, İran'ın doğal gaz üretimi yaklaşık 56 milyon metreküp artacak." dedi. İki safhalı anlaşmanın 20 yıl geçerli olacağını bildiren Zamaninia, projenin ilk ayağında yer alan doğrudan yatırımların yaklaşık 4,8 milyar doları bulacağını kaydetti. Zamaninia, söz konusu anlaşmanın teknoloji transferini de içerisine aldığını belirterek, diğer şirketlerle devam eden görüşmelerde teknoloji transferinin önemli bir unsur olduğunu kaydetti.