İran'ı yalnızlaştırma politikası sertleşiyor

İran'ı yalnızlaştırma politikası sertleşiyor
Orta Doğu'da ABD'nin kirli ve sinsi planları sürüyor. Uzmanlar, son dönemde İran'ı yalnızlaştırma politikasının sertleşmeye başladığına dikkat çekiyor.

Fatih Erboz / Yeniçağ

İran'ın Orta Doğu'da özellikle Irak ve Suriye'deki etkisinin artmaya başlamasıyla birlikte sertleşen ABD'ye geçtiğimiz gün İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarifi'nin verdiği cevabın manidar olduğunu ifade eden Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, "Yalnızlaştırma politikası çerçevesinde Kürtleri, Türkiye'yi, Körfez ülkelerini, hatta Mısır'ı bile kullanmak istiyorlar. Ancak Suudi Arabistan İran arasında bir savaş olur mu sorusunun cevabı şu an için çok net değil" dedi.

ABD'nin İran'ı yalnızlaştırmak için planın sürdürdüğünü kaydeden Pekin, "Suudilerin Yemen'de faaliyetleri var. ABD, Suudi Arabistan ile İran'ı daha önce Irak'a yaptığı gibi savaştırabilir. Böyle bir ortamda bir savaşa müsaade edeler mi bilemem ama daha çok ABD asıl hedefine varmak istiyor. Yani İran'ı yalnızlaştırıp, Körfez'e hapsetmek istiyor. İran Dışişleri Bakanı Suudileri ikaz ediyor. Hem ABD'ye, hem ABD'nin yanındaki ülkelere mesaj. Suudi Arabistan böyle bir savaşı kaldıramaz. ABD savaştırır o başka. Suudi Arabistan kralının oğlu macera yanlısı biri. Yemen'deki olay da onun macerasından çıkma. Kral bir yıl içinde değişecek. Yeni kral oğul böyle bir şey yapabilir, bu da Orta Doğu'nun ateş çemberine dönmesine neden olur, Suudi Arabistan'ın da sonu olur" diye konuştu.  
 
İran'ın son dönemde Orta Doğu'daki etkisini arttırdığını ifade eden Pekin, şunları söyledi: 

"İran, Irak'ta bir hayli etkili bir ülke.100 bin civarında Haşdi-Şabi'nin adamı olduğu söyleniyor. Sadr'ın ve diğerlerinin de Şii grupları var. Irak'ta hakim, İran. Suriye'de de 40-50 bin civarında adamı var. Bu rakamlarda Hizbullah yok, Hizbullah da dahil olursa sayı artıyor. Ayrıca Yemen'de de çok etkili. Bu savaş Körfez ülkelerinin de sonu olabilir. Böyle bir savaşa müsaade edeler mi? Bu ABD'nin planına bağlı. Türkiye zarar görebilir ama Türkiye'de kendi bölgesiyle uğraşır. Barzani'nin bağımsızlık ilanı İran'a bağlı. O bölgede bağımsızlığını ilan etse bile bunun çok uzun ömrü olmaz. Körfez ülkeleri Suudi Arabistan ile İran'ın kıskacı altında. Türkiye şu anda en sağlam ülke. Türkiye'de de bu olaya müdahil olmaması için sorunu çıkarırlar. Terör olayları artabilir. Sokak hareketleri ortaya çıkabilir. Türkiye bu durumdan yararlanmasın diye."  

ABD'nin ,İran'ı yalnızlaştırma politikası uygulamasına rağmen Irak'ta kaybettiğini savunan Pekin, " Irak'ta çok büyük hatırı sayılır bir İran gücü var. Suriye'de de kaybetmek üzere. İran'ın çok sayıda askeri var. Bunları görüyor ABD İran'ı savaş söylemleri ile uğraştırıyor. Bunu yaparken de Suudi Arabistan'ı kullanıyor. Irak'ta yaptığı gibi Suudi Arabistan'ı kullanabilir mi? ABD yaptığı nükleer antlaşmadan dolayı son derece tedirgin. ABD'liler bunun yanlış olduğunu düşünüyorlar. Nükleer antlaşmayı yapıp ambargoyu serbest bırakmanın yanlış olduğunu düşünüyor yeni yönetim ABD'de. İran'ı dengeleyecek Türkiye var. Türkiye buna kesinlikle yanaşmaması lazım" diye konuştu.

İlgili Haberler