İran’ın “Kürtler Irak’ı bölemez” açıklamasına peşmergeden yanıt

İran’ın “Kürtler Irak’ı bölemez” açıklamasına peşmergeden yanıt
İran’ın “Irak’ın, peşmerge tarafından bölünmesine izin vermeyeceğiz” sözlerine peşmergeden küstah bir cevap geldi.

Kerkük’ün göstermelik bir referandum sonrasında sözde peşmerge yönetimine bağlanma çabalarına İran’dan sert bir yanıt geldi. Irak’ın, Kürtler tarafından bölünmek istendiğini söyleyen İran yönetimi bu girişimlere müsaade etmeyeceklerini söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, günlük basın toplantısında, ülkesinin, “Irak’ın Kürtler tarafından bölünmesini kabul etmeyeceğiz” dedi.

PEŞMERGE KÜSTAHLAŞTI

İran’ın açıklamaların değerlendiren sözde peşmerge yönetimi dış ilişkiler bürosu, “Kimsenin müdahalesine izin vermeyeceğiz” dedi. Referandumu yapacaklarını söyleyen peşmerge, “Son kararı Kürdistan halkı verecek” açıklamasında bulundu.

TAPU KAYITLARI YAKILMIŞTI

ABD’nin 2003 yılında kimyasal silahları bahane ederek işgal ettiği Irak’ta peşmerge kısa sürede güçlenmişti. ABD’nin tam destek verdiği Kürtler sözde yönetim ilan etmişler ve Türkiye’yi karşısına almışlardı. Türkiye’nin tüm tepkilerine rağmen ABD’nin tam desteği bölgedeki Barzani etkinliğini artırmıştı.

Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Musul ve Kerkük gibi şehirlerin demografik yapısıyla oynanmış, tapu kayıtları yakılmıştı. 

İlgili Haberler