İş dünyasının büyük kaygısını Yeniçağ manşete taşıdı

İş dünyasının büyük kaygısını Yeniçağ manşete taşıdı
TÜSİAD Genel Kurulu'nda Türk ekonomisi hakkında çarpıcı tespitlerde bulunan Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ve Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski ülkenin sosyal-iktisadi geleceğiyle ilgili endişelerini şöyle sıraladı:

Tam en kötüsünü geride bıraktık artık toparlanma dönemi dediğimizde yepyeni bir krizle karşı karşıya kalıyoruz. Krizlerin sürekli hale gelmesi, belirsizlik ve öngörülemezlik yeni normalimiz oldu.

TL''deki değer kaybı, dünyadaki enflasyon ve tarım ürünlerinde savaşın da etkisiyle hızlanan fiyat yükselişi, ailelerin gıda bütçeleri üzerinde ağır baskı yaratıyor.

Dövizimiz var diyerek ithalatla sıkıntılarımızı giderme imkanlarımızın giderek daraldığı bir konjonktüre çoktan girdik.

Halen sürdürülmekte olan politikalarsa, reel kesim ve bankaları yoruyor. Krizlerde ayakta kalmak kadar, hangi bedelleri ödeyerek ayakta kaldığınız önemlidir

Öngörülemezlik, sürekli kural değişiklikleri geleceği hesaplamayı zorlaştırıyor. Daha da vahimi, tüm demokrasilerin belkemiğini oluşturan eğitimli kentli nüfus büyük bir baskı altında kaldığında beyin göçü de hızlanıyor ve yoksullaşıyoruz.

Artan petrol ve doğalgaz fiyatları ithalat faturamızı kabartacak. Bütün bu kanallar cari açık üzerinde ilave yük oluşturacak ve TL''nin değeri üzerinde baskı yaratacak.

Türkiye''nin gelişmişlik düzeyinde bir ekonomide, ucuz emeğe ve düşük standartlara dayalı ihracat yoluyla kalkınma modeli uygulanamaz.

Dışa bağımlı olduğumuz sürece dışarıdan enflasyon ithal ediyoruz. İthalata bağımlılığı azaltmak için doğru bir sanayi stratejisi izlemeliyiz.

İşte Yeniçağ Gazetesi''nin birinci sayfası:

İlgili Haberler