IŞİD, antik kent Palmira’yı ele geçirdi

IŞİD, antik kent Palmira’yı ele geçirdi
IŞİD militanları, Irak’taki Ramadi kentinden sonra UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Suriye’nin Palmira kentini aldı

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının, Suriye’de, antik Palmira kentinin tamamına yakın kısmını ele geçirdiği bildiriliyor. Bir görgü tanığı BBC’ye, hükümet birliklerinin şehirden neredeyse tamamen çekilmiş olduğunu söyledi. IŞİD militanlarının UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan kenti tahrip etmesinden kaygı duyuluyor. IŞİD, Hatra ve Nimrud da dahil olmak üzere, İslam öncesi Irak’tan bugüne kalan birçok antik siteyi yıktı. Aktivistler, daha önce grubun Devlet Başkanı Beşar Esad’a sadık milislerin üstesinden geldikten sonra Kuzey Tedmur, Palmira antik sitesi yakınındaki modern şehrin çoğunu kontrol ettiğini söyledi.

Suriye TV’si, şiddet ortamında vatandaşların şehirden tahliye edilmiş olduğunu bildirdi. Görgü tanıkları BBC’ye, bölgenin hem IŞİD hem de hükümet tarafından çok ağır şekilde bombalandığını, şehrin doğusunda son derece şiddetli çatışmalar meydana geldiğini bildirdi.

1. ve 2. yüzyıldan kalma sütunlu yolları ve tapınaklarıyla tanınan Palmira, antik çağın en önemli kültür merkezleri arasında. Irak Eski Eserler Müdürü Mamun Abdülkerim, Palmira’daki yüzlerce heykeli, güvenli yerlere taşıdıklarını söyledi. Ancak kentteki kalıntılar tehdit altında.

UNESCO Başkanı IrinaBokova da gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirtti. Palmira ve Tadmur, doğudaki Der-el-Zor kentiyle başkent Şam arasında stratejik bir noktada yer alıyor. Palmira, zengin gaz yataklarının bulunduğu bölgeye de yakın.

Nusra’ya hava saldırısı

Suriye’nin İdlib kentini ele geçirerek, ülkenin kuzeyinde ağırlığını giderek artıran El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi, ABD’ye ait uçakların Halep ve İdlib’deki karargâhlarını hedef aldığını duyurdu. Olayda 15 Türk militanın öldüğü öne sürüldü. Örgütün yaptığı açıklamada, Hatay’a bağlı Reyhanlı’daki Cilvegözü Sınır Kapısı’na sadece 10 kilometre mesafede bulunan Tavame’de 50 kişinin de yaralandığı bildirildi.