IŞİD, savaşmaktan vazgeçeni öldürüyor

IŞİD, savaşmaktan vazgeçeni öldürüyor
Finacial Times gazetesi IŞİD’in Rakka’da savaştan kaçmak isteyen 100 yabancı militanını öldürdüğünü iddia etti

Financial Times gazetesi, hem IŞİD’e hem de Suriye rejimine muhalif olduğunu belirttiği bir kaynağa dayandırdığı haberinde, IŞİD’in Rakka’dan kaçmaya çalışan 100 yabancı IŞİD savaşçısını öldürdüğünü yazdı. Financial Times gazetesi, IŞİD içinde memnuniyetsizliğin giderek arttığını ve sorunlar yaşanmaya başladığını aktardığı haberinde, “yerli ve yabancı teröristler arasında da gerilim olduğunu” belirtti. Gazeteye konuşan fakat güvenlik gerekçesiyle kimliğini gizli tutmayı tercih eden muhalif kaynak, IŞİD’den kaçmaya çalışanlardan “100’ünün infaz edildiği bilgisinin teyit edildiğini” söyledi. Rakka’daki IŞİD’çilere ve halkın ifadelerine dayandırılan haberde şu detaylara yer verildi:
 “Görevlerini yerine getirmeyen IŞİD’çiler için askeri polis birimi kuruldu. Onlarca savaşçının evlerine baskın düzenlendi ve çoğu göz altına alındı. Militanlara yanlarında, savaşçı olduklarını ve görev yerlerini gösteren belgeler taşımaları söylendi.”
Kobani tepkisi
Gazeteye konuşan muhalif, “Rakka’da şimdiye kadar 400 IŞİD üyesi gözaltına alındı” dedi. Financial Times’ın haberine göre, Suriye’de IŞİD kontrolündeki bölgede yaşayanlar, çoğu savaşçının “stratejik öneme sahip olmadığı” gerekçesiyle Kobani’ye (Ayn el-Arap) gönderilmek istemediğini söyledi. Haberde şu görüşlere yer verildi: “Rakka’daki çoğu terörist Kobani’ye gönderildikleri için öfkeli. Savaşçılar, Kobani’nin yaşanan kayıplara gerekçe olarak gösterilecek kadar stratejik öneme sahip olmadığını söylüyor. Yabancı teröristler savaşta en faal olanlardı. Bölge halkının aktardığına göre, bir diğer sorun da etnik gruplar arasında artan gelirim. Çoğu savaşçı etnik veya milliyetlerine göre gruplaşıyor. Bu da IŞİD’in amacını baltalıyor.” Suriye’nin kuzey kenti Minbıc’ta gazeteye konuşan bir muhalif ise, “Tabka’da Özbekler ve Çeçenlerle olduğu gibi, Minbıc’ta da Tunuslularla sorun yaşanıyor. Bazı üst düzey güvenlik yetkililerini kendi üslerine sokmuyorlar” ifadelerini kullanıyor.