IŞİD’den oğullarını almayan babaların dramı

IŞİD’den oğullarını almayan babaların dramı
Suriye’nin kuzeyinde haftalarca oğullarını arayan Belçikalı iki baba, elleri boş evlerine döndü. İki Belçikalı, dönmeden hemen önce onlarla Gaziantep’te biraraya gelen BBC’ye yaşadıklarını anlattı. İdris Boutallis, Gaziantep’te bir otelin lobisinde konuşurken ağlamaklı “Oğlumu hâlâ görmek istiyorum.

Ama çok zor. IŞİD’e katılmış” diyor. Belçika’da Kortrijk’de yaşayan 45 yaşındaki Boutallis, 19 yaşındaki diyabet hastası oğlu Abdülmelik’i bulup, cihad savaşçısı Irak Şam İslam Devleti örgütünden (IŞİD) ayrılmaya ikna etmek için Suriye’nin kuzeyinde 10 gün dolaştı, Suriye’nin Rakka kentine giderek IŞİD liderleriyle görüşmeyi başardı. Rakka’da örgütün “emir” diye hitabedilen liderleri ve kendisi gibi oğlunu arayan Rus bir babayla görüştüğünü anlatan Boutallis, 18 yaşındaki oğlu Lucas geçen ay Suriye’ye giden başka bir Belçikalı baba Pol van Hessche ile seyahat etti. Boutallis, “Bir emir çocukların Rakka yakınlarındaki Suluk’ta olduğunu söyledi. Oraya gittik. Görüştüğümüz bir lider sonunda oğullarımızla görüşmemize izin verdi” dedi. 

Türkiye geçit
Arkadaş olan iki genç Abdülmelik ve Lucas, Suriye’ye Türkiye üzerinden geçmişler. İki genç, diğer Avrupalı ve yabancı gönüllülerle birlikte kaldıkları bir evde sıkı bir şeriat eğitiminden geçirilmişler. Abdülmelik ve Lucas, silahlı ve maskeli IŞİD muhafızları eşliğinde babalarıyla görüşmeye getirilmiş, fakat her ikisi de eve dönmeyeceklerini söylemiş. Boutallis, “Abdülmelik, ’Gitmek istemiyorum. Belçikaya dönemem çünkü orada polis beni hemen hapse atar’dedi” diye anlatıyor. 

Diyabet hastası
Oğlunun diyabet hastalığı için insülin alması gerektiğini ama Suriye’ye muhtemelen ilacı bulamayacağını belirten Boutallis, “İlacı olmadan yaşayamaz. Günde dört kez insülin alması lazım. Almazsa hemen ölür” diye konuştu. Gençlerin IŞİD’den ayrılmayı reddettiği görüşmeden sonra baba van Hessche Türkiye’ye döndü. Boutallis ise belki gençleri yeniden görür de ikna edebilir umuduyla Suriye’de kalmaya karar verdi. Rakka yakınlarında bir hafta kalmasına rağmen oğluyla yeniden temasa geçemedi. Rakka yolunun ve gençlerin kaldığı bölgeye seyahatın artık çok tehlikeli olduğu söylendi. Bir kaç gün önce o da bitkin ve endişeli bir şekilde Türkiye’ye döndü. Boutallis gözyaşlarını bastırmaya çalışarak, “Çok zor benim için. Oğlum olmadan yaşayamam” diyor.