“IŞİD’i vur bağımsız Kürdistan’ı kur”

“IŞİD’i vur bağımsız Kürdistan’ı kur”
Peşmerge reisi Mesud Barzani yönetimindeki Kürtlerin, yıllardır Kuzey Irak ve Suriye’de gerçekleştirme hayalini kurduğu “Bağımsız Kürdistan”, ABD’nin en fazla 3 yıl ömür biçtiği IŞİD’i temizleme bahanesini içeren projeyle adım adım hayata geçiriliyor.

Terör örgütü IŞİD’in ortadan kaldırılmasının ardından ise bölgede çeşitli siyasi oyunlar tezgahlanacak. 

Mesud Barzani yönetimindeki Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (KIBKY), bağımsızlık ilan etmeye hazırlanıyor. Kuzey Suriye’deki Kürtlerin yaşadığı bölgeleri de topraklarına katıp, zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarını Akdeniz’e ulaştırmanın planı uygulanıyor. Bu planı hayata geçirmek için de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) devreye sokuldu. Plan dahilinde ABD, Kuzey Irak’ta bir hava üssü kuracak. Bu hava üssü de kullanılarak Barzani’nin peşmergeleri ile Suriye’nin Kuzeyi’ndeki PKK uzantısı PYD’nin askeri gücü YPG kullanılarak IŞİD bölgeden atılacak. Ancak, ABD’nin 3 yıl zaman biçtiği IŞİD’in bitirilmesi sürecinde bölgede çeşitli siyasi oyunlar tezgahlanacak.

Washington’un şartları
Planın ayrıntılarını “İleriki bir süreçte Irak ve Suriye’de planlanan Kürdistan’ın birleşmesi söz konusu olursa Kürdistan gaz ve petrolü Suriye’nin Türkiye sınınırı üzerinden denize ulaşır” diyen Kuzey Iraklı Kürt siyasetçi M. Emin Pencwini, Kuzey Irak’tan yayın yapan Bas News’e anlattı. ABD’nin Bağımsız Kürdistan’ın kurulmasını, gaz ve ve petrolün Akdeniz’e ulaşması şartına bağladığını belirten Pencwini, “ABD’nin isteği yerine gelirse Kürtlerin gaz ve petrolü denize ulaşır. Şayet Kuzey Suriye üzerinden Kürdistan’ın gaz ve petrolü denize ulaşırsa siyasi ve ekonomik alanda Kürtler bağımsız olabilir” dedi.

Amerika koruyacak
Pencwini, ABD’nin Erbil’de kuracağı hava üssü ile ilgili şunları söylüyor: “ABD, Erbil’de bir hava üssü kurulmasını talep etti. Bu, Kürdistan’ın geleceği için koruyucu bir rol üstlenebilir. Güney’de bu hava üssünün kurulmasını istemeyen kimse yok, yani ABD’nin bu isteğine muhalefet yok. İran bu işten memnun olmayacak, belki Irak Merkezi Yönetimi de rahatsız olur. Irak bunun kalıcı olmasını istemiyor ama bu süreçte buna karşı da çıkamaz, çünkü bu hava üssüyle IŞİD bombalanacak ve bu da Irak’ın yararına.” 

Türkiye’ye güven yok
Türkiye’de İncirlik Üssü olmasına rağmen ABD’nin, Erbil’de yeni bir üs kurmasını ise Pencwini, şöyle açıklıyor: “ABD’nin bu girişimi gösteriyor ki Türkiye’ye güven kalmadı. ABD’nin elinde Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiği ve IŞİD’in ihtiyaçlarını karşılayan lojistik bir üsse dönüştüğüne dair veriler var. ABD’nin IŞİD’e saldırabileceği, bombalayabileceği bir hava üssüne ihtiyacı var ve Türkiye kötü bir siyaset izlediğinden dolayı onlardan ümidini kesmiş. ABD, Kürdistan bölgesinde askeri üssü kurmak istiyor. Şayet Kuzey Irak’ta referandum yapılıp bağımsızlık ilan edilirse, bu hava üssü Kürdistan için büyük güç kaynağı olacak.” Pencwini, Kuzey Irak yönetiminin, İbadi’den 4 şartı yerine getirmesini istediğini ve bunların yerine getirilmesi için 3 ay süre tanındığını; bu istekler yerine gelmezse Irak’ın; Kürt, Şii ve Sünnilerden oluşan 3 konfederal parçaya ayrılacağını söylüyor. Pencwini, özellikle ABD, Avrupa ve bazı Orta Doğu devletlerinin sözde Kürdistan’ın bağımsızlığına destek verdiğini de belirtti.