IŞİD'in iki numarası öldürüldü

IŞİD'in iki numarası öldürüldü
IŞİD'in propaganda ajansı Amaq, dinci terör örgütü sözcüsü Ebu Muhammed el Adnani'nin Suriye'nin Halep vilayetinde öldürüldüğünü duyurdu.

Adnani, IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi’den sonra örgütün en önemli adamı olarak görülüyordu.

Amaq’ta yer alan açıklamada, dinci teröristin, Halep’te rejim güçlerini geri püskürtmek için düzenlenen operasyonları denetlediği sırada öldürüldüğü belirtildi.

Adnani’nin kara operasyonuyla mı yoksa hava saldırısı sonucu mu öldürüldüğü henüz net değil.

Ancak ABD Savunma Bakanlığı, IŞİD sözcüsünün Bab şehrine yönelik hava saldırısında hedef alındığını ve sonuçların değerlendirildiğini açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Peter Cook, Adnani’yi “IŞİD’in dış operasyonlarının baş mimarı” olarak nitelendirdi.

Cook, “IŞİD savaşçılarının hareketlerini koordine ediyordu, doğrudan sivillere ve ordu mensuplarına yönelik yalnız kurt saldırılarını teşvik ediyordu ve aktif olarak örgüte yeni elemanlar kazandırıyordu” dedi.

İSTANBUL’DAKİ SALDIRAN ÖNCE EMİR VERDİ

Adnani’nin Ramazan ayında saldırılar düzenlemeleri için örgüt üyelerine çağrı yaptığı bir ses kaydı yayınlanmıştı. Bu bağlamda Batı’da, İstanbul Atatürk Havalimanı saldırısının da aralarında bulunduğu pek çok terör eylemi gerçekleştirildi.

Öte yandan, Suriye rejimine yakınlığıyla bilinen bazı sosyal medya hesaplarında, Adnani’nin eski bir futbolcu olduğu bilgisi yer aldı. Bu bilgiyle birlikte Suriyeli teröristin formayla yeşil sahada çekilen bir fotoğrafı paylaşıldı.

BBC’nin haberine göre; Suriye’nin kuzeyindeki Benaş şehrinde 1977 yılında dünyaya gelen Adnani, IŞİD’in kurucuları arasında yer aldı.

ABD, doğum adı Taha Sobhi Falaha olan Adnani’nin başına 5 milyon dolar para ödülü koydu. Adnani’nin ABD’nin Irak işgali sırasında 2005 yılında yakalandığı ve Amerikan’ın Irak’taki Bucca Kampı Hapishanesi’nde 2010 yılına dek tutulduğu sanılıyor.