IŞİD’le savaşta Fransa’ya başrol

IŞİD’le savaşta Fransa’ya başrol
Barzani’yi ziyaret eden, IŞİD zirvesi düzenleyen François Hollande, savaş uçaklarını Irak’a gönderdi

IŞİD’le savaşta Fransa’ya başrol

Libya’da Kaddafi’ye karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun en ön saflarında yer alan Fransa hükümetinin, Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) yönelik tavrı da aynı oldu. Küresel terörle mücadele gerekçesini ileri süren Paris, destek vermek için geçtiğimiz günlerde Kürt lider Mesud Barzani’yi ziyaret etti, IŞİD’e karşı düzenlenen konferansa ev sahipliği yaptı ve savaş uçakları Irak üzerinde keşif uçuşlarına başladı. İŞİD’e karşı alınacak önlemleri konuşmak üzere Fransa’nın ev sahipliğinde bir araya gelen 26 ülke askeri operasyon ve insani yardım seçeneklerini tartıştı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, “Daech tehdidi küresel, yanıt da küresel olmalı. Kaybedecek zaman kalmadı” dedi. Hollande konuşmasını yaparken Fransa ordusu da Irak üzerinde keşif uçuşlarına başladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katıldığı konferansın açılışını Hollande ile Irak Devlet Başkanı Fuad Mahsum yaptı. 

Sonuç bildirisi
Hollande konuşmasında IŞİD için her zaman kullandıkları İslam Devleti yerine IŞİD’in Arapça karşılığı olan “Daech” tanımını kullanmayı seçti. Mahsum da IŞİD’e karşı mücadelede geç kalındığını belirterek, “Musul, IŞİD’in başkenti oldu, ancak Irak topraklarında bir kara harekatına ihtiyaç yok” dedi. Konferansın sonuç bildirisinde, Irak’taki hükümete askeri destek dahil gereken yardımın yapılacağı belirtildi. 
Keşif uçuşu
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa’nın Abu Dabi’deki askeri üssünden dün keşif uçuşlarına başladığını bildirdi. Irak’tan izinlerin alınmasıyla Rafale uçakları keşif uçuşlarına başladı. Fransız Le Monde gazetesine yansıyan operasyon planına ait detaylara göre, keşif uçuşları ardından bombardıman başlayacak.