Işık Koşaner'den kritik iddialar

Işık Koşaner'den kritik iddialar
Eski Genelkurmay Başkanı Koşaner, darbe komisyonunda çarpıcı iddialarda bulundu. Koşaner, kumpas davalarına değinerek "Hedef TSK kadrolarını boşaltmaktı" dedi. Koşaner'in açıklamaları esnasında AKP ve CHP'li vekiller arasında tartışma yaşandı

29 Temmuz 2011 tarihinde Yüksek Askeri Şura toplantısına günler kala görevinden istifa eden ve o günden sonra kamuoyunun önüne çıkmayan eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun daveti üzerine TBMM’ye geldi.

“HEDEF TSK’DAKİ KADROLARI BOŞALTMAKTI”

Işık Koşaner darbe komisyonunda, kumpas davalarıyla TSK’nın üst düzey komutanlarının tutukluluklarının cezaya dönüştürüldüğünü belirterek, “Delillerdeki bariz çelişki ve yanlışlar dikkate alınmadı. Tutukluluğun cezaya dönüştürülerek farklı bir amaca hizmet edildiği düşüncemizi güçlendirdi. O komutanlardan boşalan kadrolara başkası gelecekti. Başkaları gelmedin diye personelin görevde kalması gerekiyordu. Yasal düzenlemeyle davaların tutuksuz devam etmesi gerekiyordu. Böylece boş kadro olmayacak, buralara birileri doldurulmayacaktı. Tutuksuz yargılama için her şeyi yapmaya çalıştım. Sanıyorum gerekli makamlara anlatabildim ama gerekli desteği sağlayamadım. Bir defasında bir kanunda bir düzenleme yapıldı, Kanunlar Kararlar Dairesine gönderildi, ama 1 saat sonra basında askere özel uygulama diye yer alınca geri çekildi. Bana YAŞ’ta bu komutanları emekli et diyeceklerdi. Bunu biliyordum. Felakete ortak olacaktım. Ortak olmadım ama izah etmekte de başarılı olduğumu söyleyemeyeceğim. O kadrolara başkaları yerleştirildi. Şimdi onların çoğu hapiste. Kumpas davalardaki mahkemelerdeki amaç suçun cezalandırılması değildi. Hedef TSK kadrolarını boşaltarak yıllardır sızdırdıklarını buralara getirmek ve başımıza gelen bu olayı yaratmaktı” dedi.

“O BİLGİLERİN ÇIKMAMASI LAZIMDI”

Kozmik Odada yapılan aramalarla ilgili bir soruya cevap veren Koşaner, kozmik odadan çıkan belgeler arasında memleketin işgal edilmesi durumunda burada kalıp görev alacak personelin listesi olduğunu söyledi. Koşaner, “O dönem başbakana, oralara girilirse çıkacak sıkıntıları anlattım” dedi. CHP’li Aykut Erdoğru bunun üzerine, “Yani ülke işgal edildiğinde kalıp direnecek isimlerin listesi” deyince Koşaner, “Çıkmaması lazımdı, milli güvenliği riske sokacak bilgi” dedi.

İSTEYEN ASKER GİDER NAMAZINI KILAR

Komisyon Başkanı Reşat Petek’in YAŞ kararlarında irticai faaliyetlerden dolayı ordudan atılan askerleri ve ordunun dindar askerlere bakışı yönündeki sorusuna Koşaner şu yanıtı verdi: “Harp Okulu’nun bahçesinde bizim camimiz var. İsteyen asker gider namazını kılar. Askerlerin namazına orucuna karışan oldu mu, iftarları zamanında hazırlanmadı mı? Bizim bilgimiz dahilinde böyle bir şey olmaz. Şehidin ailesi başörtülü diye cenazeye alınmadı dediler. Asker silah mı çekmiş de almamış. Burada çok sayıda erkek var. Askerdeyken hiç böyle bir baskıya uğrayan oldu mu?”

Komisyonda bunun üzerine AKP ve CHP’li milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı. CHP’li vekiller ordunun bu şekilde yıpratılmaması gerektiğini söyledi.

İSTİFA, HERKESİN ŞAHSİ KARARIYDI

Koşaner, kendisiyle birlikte kuvvet komutanlarının istifa ettiği ancak sadece Jandarma Genel Komutanı olan Necdet Özel’in istifa etmediği ve o dönemde Özel’in, “Beni nöbetçi bıraktılar” dediği yönünde dedikoduların sorulması üzerine, “Ben istifa ederken kimseye telkinim olmadı. Herkesin şahsi kararıydı” dedi.