İSKİ’nin su zammı yargıya taşınıyor

İSKİ’nin su zammı yargıya taşınıyor
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin kademeli su tarifesinin tüketicilerin su maliyetlerini önemli ölçüde artıracağını öne süren TGDER, uygulamanın iptali için mahkemeye başvurdu

İstanbul’da şebeke suyu kullanımı ile ilgili yeni düzenleme, tüketici dernekleri tarafından yargıya taşındı. Tüketici Güvenliği Derneği  (TGDER) üyeleri, İSKİ’nin “Kademeli tarife uygulaması” nın tüketicilerin su maliyetlerini büyük oranda artırdığını öne sürerek, uygulamanın iptali için İstanbul 7. İdare Mahkemesine başvurdu. TGDER Genel Başkanı Murat Köse, İSKİ’nin konuya ilişkin açıklamasında, konutların yüzde 83.68’inin 10 metreküp ve altında su tükettiğinin belirtildiğini, 1 Ocak’ta geçilen “Kademeli tarife uygulaması” ile bu kesime % 10 indirim sağlandığının açıklandığını aktararak, “Bu veriler Türkiye gerçekleriyle uyuşmamaktadır. İSKİ’nin verilerine göre 4 kişilik bir ailenin aylık su tüketim 18 metreküptür, yaz aylarında bu rakam 31 metreküpe kadar çıkmaktadır. Gerçekte İSKİ, bu 83.68’lik kesime yüzde 30,75 zam yapmıştır” dedi. Tüketici Sorunları Derneği (TSD) Başkanı Aydın Ağaoğlu da Köse ve açılan davaya destek verdi. İSKİ’nin aslında her ay sistematik olarar enflasyon oranında zam yaptığını, şimdi ise topluca zam yaptığını kaydeden Ağaoğlu, “Yüzde 83’lük kesimin yüzde 10’un altında tüketim yaptığı ifade kabul edilemez. Araştırmamıza göre 10 metreküplük kullanım karı-koca çalışan tek çocuklu bir ailenin kullanımına eşit. Meskenlerde aylık ortalama su kullanımı 18 metreküp. İstanbul’da zaten tasarruf ediliyor, daha fazlası sağlık riski oluşturur. Umuyorum yargı bu haksızlığa, bu zamma dur diyecek. İSKİ kamu kuruluşudur, kar amaçlı değildir. Enflasyon üzerindeki zammı yargıdan geri dönecektir” dedi.

Sessiz sedasız zam
İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruluşu İSKİ, 1 Ocak 2015’den itibaren geçerli olmak üzere abonelere duyurmadan sessiz sedasız su kullanım ücret tarifelerini değiştirdi. 2014 Aralık ayında metreküpü 4,13 lira olan suyun metreküp fiyatında kullanım miktarına göre kademeli artışa gidildi. Yeni tarife ile 10 metreküp ve üzeri tüketim miktarındaki suyun metreküp ücretine % 30,75 zam geldi. Ocak ayından itibaren konutunda 11 ilâ 20 metreküp su tüketen aboneler 1 metreküp suya KDV hariç 5,40 lira ödeyecek. KDV ve diğer kalemlerin eklenmesiyle faturalardaki artış yüzde 40-50’yi bulacak. Konut başına 21 metreküpten fazla kullanım ücreti ise % 91,2 oranında artışla 7,90 liraya çıktı. Bu miktarda suyun tüketimi metreküp başına 3,77 lira zamlandı. 0-10 metreküp arası kullanımda ücret ise yüzde 10,4 ucuzlatıldı. Bu tüketim aralığında 4,13 lira olan KDV hariç metreküp ücreti 3,70 liraya düşürüldü.