İslam Kültürünün İncisi Azerbaycan'da 4. İslam Dayanışma Oyunları

İslam Kültürünün İncisi Azerbaycan'da 4. İslam Dayanışma Oyunları

Faig Bağırov

Azerbaycan uzun asırlardan beri İslam uygarlığının en önemli merkezlerinden biri olarak İslam dininin yayılmasında önemli rol oynamıştır. Tüm bunlar Azerbaycan topraklarında ilk dönemden İslam dininin maddi ve gayrimaddi mirasının oluşmasına zemin yaratmıştır. 743 yılında inşa edilen Şamahı Cuma Camii ve ülkemizin müzelerinde tutulan eski el yazmaları bunun bariz örneğidir.

Sert yasakların mevcut olduğu Sovyet döneminde bile Azerbaycan halkı dilini, dinini, kültürünü ve diğer değerlerini koruyabilmiştir. Sovyetler Birliği döneminde ülkemizde toplam 17 cami faaliyet göstermiş olsa da, bağımsızlığın elde edilmesinden sonra camilerin sayı 2000'i geçmiştir ki, bu camilerin de 300'den fazlası tarihi-kültürel anıt olarak korunmaktadır. Azerbaycan devletinin İslam değerlerine gösterdiği önem sayesinde son yıllarda İslam kültürünün değerli yapılarından Bibiheybet, Tezepir, Ejderbey, Şamahı Cuma camileri ve Gence kentindeki "İmamzade" kompleksi esaslı şekilde yeniden kurularak tamir edilmiş, ülkemizin başkentinde Güney Kafkasya'nın en muhteşem mabedi Haydar Camii inşa edilmiştir.

Azerbaycan Cumhuriyeti İslam İşbirliği Teşkilatı, İSESKO'nun, ayrıca Müslüman ülkeleri birleştiren diğer muteber kuruluşların üyesi seçilerek İslam alemi ile karşılıklı yararlı ilişkiler kurmuş, küresel önemli bazı önemli kültürel forumların düzenleyicisi olarak hareket etmiştir.

57 ülkeden sporcu katılımı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev bu faaliyetlerin devamı maksadıyla 4. İslam Dayanışma Oyunları'nın teşkilinin bu sene Azerbaycan'a devredilmesini esas alarak 2017 yılını Azerbaycan'da "İslam Dayanışma Yılı" ilan etmiş ve yıl içinde ülkemizde ve dışında İslam dayanışmasına ilişkin etkinliklerin geçirilmesini kararlaştırmıştır.

12-22 Mayıs'ta Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılması planlanan 4. İslami Dayanışma Oyunları'na  57 ülkeden çeşitli branşlarda 3 binden fazla sporcunun katılacağı öngörülmektedir. 4. İslami Dayanışma Oyunları Teşkilat Komitesi başkanlığını yürüten Azerbaycan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mihriban Aliyeva'nın da belirttiği gibi tüm İslam aleminin Bakü'de bir araya gelmesi, dostluk, kardeşlik, barış ve iş birliği etkenleri etrafında birleşmesi hem büyük bir spor bayramına dönüşecek hem de Müslüman ülkeler arasındaki iş birliğinin gelişmesine katkı sağlayacaktır.

Belirtilmelidir ki, dünyanın farklı bölgelerinde bulunan ülke ve toplumlarda dini hoşgörüsüzlük, ırk ayrımcılığı ve İslamofobik eğilimlerin güçlenmesinin sebep olduğu ciddi faciaların yaşandığı bir dönemde Azerbaycan devleti İslam dini ve kültürel değerlerini korumak ve teşvik etmekle yanısıra huzurlu birlikte yaşam ilkelerinin sağlanması yönünde de faaliyetlerde bulunmaktadır. Sayın İlham Aliyev'in girişimiyle ülkemizde tarihsel olarak şekillenen çokkültürlülük ortamının devamlılığı temin edilmekle birlikte, bunun dünya siyasetine değerli bir katkı olarak sunulması yönünde önemli düzenlemeler gerçekleştirilmektedir. Bu amaçla yapılan çalışmalar sırasında çokkültürlülük politikasının geliştirilmesi için Bakü Uluslararası Çokkültürlülük Merkezi oluşturulmasını, dünyanın bir çok ülkesinden yüksek düzey siyasilerin katıldığı iki yılda bir Bakü'de geçirilen Dünya Medeniîetlerarası Diyalog Forumları, diğer beşeri forumlar düzenlenmesi örnek olarak gösterilebilir.

Ermeni işgali hâlâ sürüyor

Tarihsel olarak  farklı din ve milliyete sahip halkların temsilcilerinin kendi dini ve millî inançlarını, geleneklerini hiçbir sınırlama olmadan yaşadığı Azerbaycan topraklarının Ermenistan tarafından işgali hâlâ devam etmekte, tarihi topraklarını terketmek zorunda kalmış 1 milyondan fazla kişi kendi evlerine dönememektedir. Bütün dini inanca sahip milletlerin ibadet yerlerinin yapım ve onarımına özel dikkat gösteren Azerbaycan devletinin ve halkının Bakü'nün merkezinde Bakü Ermeni kilisesini de bugüne kadar korumasına rağmen işgal edilmiş Azerbaycan topraklarındaki 900'den fazla dini kültürel anıt Ermenistan'ın işgalci siyaseti ve Vandalizmi sonucunda tamamiyle mahvedilmiştir. Azerbaycan Türklerinin tarihi toprakları olan işgal altındaki Hocalı, Şuşa, Laçın, Kelbecer, Gubadlı, Zengilan, Ağdam, Ağdere, Füzuli, Cebrayıl illerinde mezarlıklar, türbeler, mezarüstü anıtlar, camiler, mabetler, Kafkas Albaniyası'na ait anıtlar ve diğer dini, kültürel, tarihi abidelerimiz imha edilmektedir.

Son olarak, 4 yılda bir organize edilen ve 57 ülkenin katıldığı bu dev organizasyonun bu sene Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başarılı geçeceğine inanıyor ve 5. İslami Dayanışma Oyunları'na 2021 yılında kardeş Türkiye'nin İstanbul şehrinin ev sahipliği etmesinin de ayrıca sevindirici olduğunu belirtmek isteriz.