Türkmenler’den Musul ve Kerkük tepkisi

Türkmenler’den Musul ve Kerkük tepkisi
ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak’ın Musul ve civarındaki bölgelere operasyon yapmaması bölge halkını isyan ettirdi

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Parlamentosu’nun Türkmen Milletvekili Aydın Maruf, “IŞİD’e Suriye’de yapılan operasyonların yüzde 50’si Musul’a yapılsa insanlar evlerine dönebilir. Ancak yapılmıyor. Bu nedenle herkes IŞİD’in bitirilmek istenmediğini düşünüyor” dedi. Musul’a yönelik operasyonun gecikmesinin bölgede yaşayanları bıktırdığını kaydeden Maruf, “Musul Vilayet Meclisi’nden tepkiler yükselmeye başladı. Bir senedir yapılmayan operasyon var. Önce ’bayramdan sonra’dediler daha sonra başka bahaneler çıkardılar. Bir türlü operasyon yapılmadı. Bu da bölgede yaşayanları ve yetkilileri şüpheye düşürdü” diye konuştu. Musul’a operasyonun gecikmesinin en çok Türkmenleri etkilediğine dikkat çeken Maruf sözlerini şöyle tamamladı: “Musul operasyonuna Irak merkezi hükümetinin izin vermesi gerekiyor. Musul’da IŞİD merkez oluşturdu. Telafer ve Musul’da yaşayan Türkmenlerin yüzde 90’ı göçmen durumunda. Kimisi Irak’ın içine dağıldı, kimisi de Türkiye’ye gitti. Bu durum bizi de etkiliyor.” 

Salihi endişeli

Öte yandan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’in özellikle petrol üretimi ve satışına ilişkin kararlarda bakanlıklarda olan yetkilerin yerel yönetime devredilmesini istemesi Türkmenleri endişelendiriyor. Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, yaptığı açıklamada, “Kerkük’ün tek hakimi olmaya başlayan Vali, bu dönemde sadece Kürtleri temsil ediyor ve karşısında seçilmemiş, zayıf bir il meclisi var. Böylece tüm atamalar, kalkınma projeleri ve yasaların tek onay sahibi Vali olacaktır. İl meclisinin zayıflığı, pasifliği ve yasal olmaması Valiye daha fazla yetki gücü verecektir ve bizim için daha da tehlike olacaktır” dedi.

Hanife Açıkalın