İsrafta dünya ile yarışıyoruz

İsrafta dünya ile yarışıyoruz
Dünya Bankası’nın “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Atlası 2018” başlığı altında hazırladığı raporda dünyadaki israfa dikkat çekildi. Türkiye’nin israfta çoğu dünya ülkesini geride bıraktığı raporda belediyelere ilişkin bir ayrıntı da dikkat çekti.

Erdem AVŞAR / Yeniçağ

Ülkede yaşanan ekonomik dalgalanma ve Türk Lirası'nın, dolar karşısında değer kaybetmesinin ardından tasarruf politikaları tartışmaları gündemden düşmüyor.

Dünya Bankası’nın “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Atlası 2018” başlığı ile hazırladığı bir rapor ise Türkiye’deki israfa ilişkin korkutan tabloyu yeniden gözler önüne serdi.

Raporda, Türkiye’nin israf konusunda dünya ülkeleriyle yarışıyor olması dikkat çekti.

Türkiye’de korkutucu boyutlara ulaşan israfın yıllık maliyeti ise 214 milyar lira. Türkiye'de her yıl üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25 ile 40'ı ise henüz sofralara gelmeden üretim ve dağıtım aşamasında çöpe gidiyor.

Türkiye'de günde 4,9 milyon, yılda ise 1,7 milyar ekmek çöpe atılıyor.

BELEDİYELERDE DE DURUM AYNI

Aynı raporun devamında ise israf konusunda belediyelerin performansına yer veriliyor. Rapora dahil olan ülkelerin üçte ikisinde belediyelerin tasarruf konusunda bir ilerleme kaydetmediğinin altı çiziliyor.

Raporda Türkiye’deki belediyeler, israf konusunda da Meksika, Mısır ve Yemen'le beraber başı çeken ülkeler arasında yer alıyor.

İSRAFIN BEDELİ 1,2 TRİLYON DOLAR

Öte yandan PRNet’in hazırladığı başka bir rapora göre, dünyada yıllık olarak 1,6 milyar ton gıda israfı yapıldığı ortaya çıktı. Bu rakamın parasal anlamda 1,2 trilyon dolara karşılık geldiği saptandı. Böylelikle, dünyada üretilen gıdanın üçte birinin israf edildiği görülürken, aynı zamanda 870 milyon insanın, açlıkla boğuşması dikkat çekti.

MAKAM ARABALARI VE TASARRUF

Ekonomide yaşanan gelişmelerin ardından 24 Haziran seçimleriyle Hazine Bakanlığı’na getirilen Berat Albayrak, tasarruf politikasının uygulanacağı çağrısında bulunmuştu.

Tasarruf açıklamalarına rağmen, yüksek maliyetlerinin gündemden düşmediği makam araçları ve Kanal İstanbul gibi milyar liraların harcanacağı yatırımlarda geri adım atılmaması da muhalefetin gündeminde yer almaya devam ediyor.

İsrafın tam gaz devam ettiği sıkıntılı dönemde, Dünya Bankası’nın hazırladığı rapor da israfın ne boyutta olduğu bir kez daha gözler önüne seriyor.

İlgili Haberler