İsrail ateşkese rağmen yine vurdu: 40 ölü

İsrail ateşkese rağmen yine vurdu: 40 ölü
Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes dün sabah başladı, ancak bir subayının kaçırıldığı iddiasıyla İsrail ordusu tarafından sonlandırıldı

İsrail ateşkese rağmen yine vurdu: 40 ölü

Uluslararası toplumun çabalarıyla Hamas ile İsrail arasında ilan edilen 72 saatlik ateşkes dün sabah başladı. Ancak ateşkes, iki saat sonra İsrail topçusunun ateş açmasıyla son buldu. İsrail ateşinde, Gazze’de 40 Filistinlinin öldüğü bildirildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun danışmanı Marc Regev, “Hamas’ın ateşkesi ihlal ettiğini, İsrail ordusunun da buna cevap verdiğini” iddia etti. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin dün yerel saatle 09.30’da Hamas’a ait bir tünelin devre dışı bırakılması esnasında saldırıya uğradığı belirtilerek “İlk belirlemelere göre olay sırasında bir İsrail subayı teröristler tarafından kaçırıldı” ifadesi kullanıldı. Konuya ilişkin araştırmanın devam ettiği kaydedilen açıklamada, kapsamlı arama yapılarak kayıp askerin bulunmasına çalışıldığı vurgulandı. İsrail, varılan 72 saatlik insani ateşkesi sona erdirdi ve bunu BM’ye iletti. Hamas Siyasi Büro üyesi Musa ebu Merzuk ise sabah saatlerinden açıklanan ateşkesten önce, bir İsrailli subayı kaçırdıklarını açıkladı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, önceki gece yaptıkları ortak yazılı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında 3 günlük insani ateşkes ağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Hamas da ateşkesi kabul etmişti.

Ağır bilanço
İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı kanlı saldırılar, zaman zaman varıldığı açıklanan ateşkese rağmen 26 gündür devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, İsrail’in hedef gözetmeksizin düzenlediği saldırılarda, 330’u çocuk ve 170’i kadın, 1458 kişi yaşamını yitirdi. Saldırılarda 2510’u çocuk, 1630’u kadın, 8375 kişi yaralandı. Saldırılarda şimdiye kadar, 5238 evin tamamen yıkıldığı, 30050 konutun hasar gördüğü, 4374’ünün de oturulamaz durumda olduğu bildirildi. 

61 asker öldü
İsrail ordusu, ateşkes ilan edilmeden önce çıkan son çatışmalarda beş askerinin daha öldüğünü duyurdu. Böylece İsrail’in asker kaybı 61’e yaralı sayısı ise 227’ye yükseldi.