İsrail, Beyt Hanun Sınır Kapısı'nı açıyor

İsrail, Beyt Hanun Sınır Kapısı'nı açıyor
İsrail, 2007 yılından bu yana ilk kez Gazze'ye Beyt Hanun Sınır Kapısı'ndan araç girişine izin verecek

İsrail'in, 2007 yılından bu yana ilk kez Gazze'ye Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı'ndan araç girişine izin vereceği bildirildi.

Filistin Yönetimi Sivil İşler Bakanlığı Enformasyon Müdürü Muhammed el-Mukadime, yaptığı açıklamada, bakanlığın yürüttüğü yoğun çalışmalar sonucu Beyt Hanun Sınır Kapısı'ndan araç girişine izin verilmesi için İsrail makamlarıyla anlaşma yapıldığını belirtti.

Perşembe günü bazı otomobil ve otobüslerin Gazze'ye gireceğini ifade eden Mukadime, sayıya ilişkin bilgi vermedi.

Konuyla ilgili İsrail tarafından açıklama yapılmazken, anlaşma uygulandığı takdirde, 2007 yılından bu yana sadece yabancı pasaport taşıyan ve istisnai durumlardaki insanların geçişi için kullanılan Beyt Hanun'dan Gazze'ye ilk kez araç girmiş olacak.

İsrail'in 2006 yılından beri abluka altında tuttuğu Gazze'de Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan geçen sınırlı sayıdaki araç dışında yeni araç pek bulunmuyor. İsrail izin vermediği için de yeni model araçlar ithal edilemiyor.

Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı, İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bu kapılardan ticari amaçla kullanılan 4'ü Hamas'ın seçimleri kazanarak görevi devralmasının ardından Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor. Kerm Ebu Salim Kapısı da çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.