İsrail ile ilişkilerde soğuk dönem bitiyor

İsrail ile ilişkilerde soğuk dönem bitiyor
Netanyahu’nun sağ kolu Gold, Roma’da gizlice buluştuğu Feridun Sinirlioğlu’nun Bakan olmasından memnuniyet duydu!

İsrail’le bahar havası!

Birinci sınıf diplomattır
Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun çok yakın çalışma arkadaşı Dore Gold, Türkiye’nin geçici seçim hükümetinin Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu’na övgüler yağdırdı. Dışişleri Müsteşarı olduğu dönemde Sinirlioğlu ile Roma’da gizlice buluştuklarını hatırlatan Gold, “Türkiye onun gibi bir Dışişleri Bakanı’na sahip olduğu için çok şanslı. Birinci sınıf bir diplomat” dedi.

Çıkarlarımız örtüşüyor
Türkiye ve İsrail arasında normalleşmeye yönelik süreç yaşandığını ancak ayrıntı veremeyeceğini kaydeden Gold, “İsrail, Türkiye’ye karşı derin bir yakınlık hissediyor. İki ülkenin çıkarları gittikçe örtüşür hale geldi. Sinirlioğlu ile aramızda iletişim sağladığımız kanallar var ve bu kanallar süreçte ilerleme sağlamak için gelecekte de kullanılacak. Diplomasi zaman alır ama gidişatımız olumlu” diye konuştu. 

 

İsrail ile ilişkilerde soğuk dönem bitiyor

Mavi Marmara olayından sonra bozulan ilişkiler, gizli buluşmalarla düzelmeye başladı. İsrailli yetkili Gold, “Gidişatımız olumlu. İthalatımız arttı” dedi

İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Dore Gold, ülkesinin Türkiye ile çıkarlarının örtüştüğünü belirterek olumlu mesajlar verdi ve yeni Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu’na övgüler yağdırdı. O dönem Dışişleri Müsteşarı olan Sinirlioğlu ile yılbaşında Roma’da gizlice buluşan Gold, “Türkiye onun gibi bir dışişleri bakanına sahip olduğu için çok şanslı. Birinci sınıf bir diplomat, kendisine bir mektup gönderdim” dedi. Gold, şöyle devam etti: “Türkiye ve İsrail arasında normalleşmeye yönelik süreçle ilgili ayrıntı vermek istemiyorum, çünkü süreci tehlikeye atmak istemem. Süreci doğal akışına bırakmayı tercih ederim. Aramızdaki iletişim kanalları gelecekte de kullanılacak. Türkiye ile doğrudan irtibatta olacağız. Normalleşmenin hızını beraber belirleyeceğiz. İsrail’in Türkiye’den ithalatı geçen yıl yüzde 16 arttı. Ekonomiler ve toplumlar birlikte çalışma arzusunda.  Sinirlioğlu ile aramızda iletişim sağladığımız kanallar var ve bu kanallar süreçte ilerleme sağlamak için gelecekte de kullanılacak. Diplomasi zaman alır ama gidişatımız olumlu. İsrail, Türkiye’ye karşı derin bir yakınlık hissediyor. Mavi Marmara olayından sonra, İsrail ve Türkiye arasında görüş ayrılıklarının olduğu bir sır değil. Bugün Türkiye IŞİD ile savaşta. IŞİD sadece Türkiye için tehdit değil, İsrail için de tehdit.”

Ortak çıkarlar

Gold’a göre, iki konu öne çıkıyor. Suriye krizi, IŞİD ile mücadele ve Batı ile nükleer anlaşmaya varan bir yandan da bölgede nüfuzunu gittikçe artıran İran. Gold şunları söyledi: “IŞİD sınırımıza yakın Sina’da varlık gösteriyor. Bölgedeki kaosun önemli kısmından İran da sorumlu. İran’ın genişlemeci politikası konusunda dikkatli olunmalı. İran devrimci Türkiye ise statükocu. İran kaos yaratıp, sonradan kendisini çözümün bir faktörü olarak göstermekte uzmandır.”