İsrail seçimleri Netenyahu ve Erdoğan

İsrail de yapılan parlamento seçimlerinde Netenyahu 4. kez iktidara gelme şansı elde etti. İlk kez 1996 yılında iktidar olmuştu, bir aradan sonra, 2009 dan beri de iktidarda. Herkes, seçimlerden önce Netenyahu’nun çok yıprandığını ve 1. parti olamayacağına inanıyordu. 120 parlamenterli meclisten 30 milletvekili çıkartarak 1. parti oldu. Yerimiz ölçüsünde Netenyahu-Erdoğan mukayesesi yapacağız. Erdoğan’ı zaten biliyorsunuz. Biz bu yazıda Netenyahuyu’nun ve ortaklarının bazı özelliklerini aktaracağız. Okuyacağınız bu özelliklerin katkısıyla, varacağınız sonuç,  sizin zeka, vicdan ve tıynetinizin ürünü olacaktır. 
Netenyahu’nun babası İsrail’in en katı muhafazakarlarından birisi olan ünlü tarihçi Bension Netenyahu’dur. 2012 yılında 102 yaşında ölmüştür. Oğul Netenyahu’nun hangi ortamda yetiştiğini tahmin edebilirsiniz, fazladan bir ilaveye gerek yoktur. İsrail aydınları Netenyahu için,  “Yahudiliği ve İsrail devletini o kadar çok seviyor ki İsrail halkını sevmeye vakit bulamıyor” demektedirler. Netenyahu seçim propagandasını 2 temel korku üzerine kurmuştur. Birincisi İsrail halkına, Yahudi dini ve İsrail devleti tehlikededir diyerek korku salmak, ikincisi ise; diğer partiler özellikle de sol partiler beceriksiz ve yeteri kadar Yahudi değiller, ülkeye sahip olamazlar korkusudur. Netenyahu’nun seçim propagandası bu 2 temel korku ve türevleri üzerine kurulmuştur. Bu 2 korkunun alıcısı da tahmin edeceğiniz gibi halkın en geri kalmış kesimi ve dindarlardır. Bu tehlikelere inanan halkın gözü, yolsuzluğu, hırsızlığı ve adam kayırmacılığı görmemektedir.  Benyamin Netenyahu sürekli İsrail’i kuran solcu Yahudileri aşağılayarak itibarsızlaştırmaya ve onların halk nezdinde ki kahramanlıklarını sulandırmaya çalışmaktadır. Netenyahu’nun siyaset tarzı ülkede siyasetin ve siyasetçinin seviyesini o kadar düşürdü ki, yılların sol tandanslı İşçi Partisi lideri İsaac Herzog ile Merkez Parti lideri Tzipi Livni, dindar kesimden oy alabilmek için  “Siyonist Birlik”  adı altında tehlikeli çağrışımlar yapan bir isim altında 2 partilik bir koalisyonla seçime gitmişlerdir. Utandıklarından bir de açıklama getirmişlerdir:  “Biz Demokrasi prensiplerine bağlıyız” . Ama parti sloganları arasına daha önce uzak durdukları  “Milliyetçilik ve İsrail bir Yahudi devletidir” gibi kavramları almak zorunda kalmışlardır. 
Netenyahu’nun eski koalisyon ve muhtemel yeni ortaklarına bir göz atacak olursak, durum daha da aydınlanır. “İsrail Yurdu”  partisinin genel başkanı aşırı dinci ve milliyetçi Naftali Bennet’in seçim sloganları  “İsrail halkı, İsrail toprağı, Torah İsrail- Kutsal Beş Kitaptır”. Bennet ve partisinin temel düşüncesi ise; bu topraklar Tanrı tarafından Yahudilere verilmiştir, hiçbir toprak Araplara verilemez, biz sömürgeci değiliz, insan kendi toprağı üzerinde sömürgeci olamaz.  
Netenyahu’nun, bir diğer ortağı, aklıselim insanları dehşete düşüren, eski dışişleri bakanı  “İsrail Bizim Evimiz”  partisinin genel başkanı Avigdor Liberman’dır.  Litvanya doğumludur, ülke içinde ve dışında İbranice ve İngilizcesiyle alay konusu olmaktadır, küçük bir çocuğu darp ettiği için mahkeme tarafından ceza almıştır. Son seçimlerde sarf ettiği bir cümle ise nasıl bir insan olduğuyla ilgili size net bir fikir verir. İsrail sınırları içinde yaşayan yüzde 20’lik Arap asıllı insanlar için; IŞİD’in yaptığı gibi bunların kellelerini kesmek gerekir diyerek seçimlerde oy toplamıştır. Taraftarları da meydanlarda Hepimiz Libermanız diyerek karşılama yapmıştır. İsrail devleti ve Yahudiler nefret ettikleri Arap coğrafyasında bulunmakta ve etraflarındaki Araplarla dünyanın sonuna kadar birlikte yaşamak zorundadır. Akıllı ve zeki olmalarıyla bilinen Yahudilerin bu tehlikeli insanları seçmeleri akılla izah etmek mümkün değildir. Yahudilik elden gidiyor, din elden giderse İsrail Devleti de elden gider korkusu salan bu insanların hiç biri dini ve devleti kurtaracak beceri ve yüreğe sahip değildir. Netanyahu ve ortakları aşırı ve ideolojik tutumları nedeniyle İsrail’in bütün dostlarıyla kötü olmuştur. En son, güvenliklerini borçlu oldukları en büyük destekçileri ABD ile de bozuşarak sıfır dost durumuna gelmişlerdir.  Bildiğiniz gibi bu politika ve politikacılar bize tanıdık gelmektedir. 

Yazarın Diğer Yazıları