İsrail’in niyeti kötü!

İsrail’in niyeti kötü!
İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas’ın tüm yeraltı tünellerini imha etme amacına ulaşana kadar askeri harekâta devam edeceklerini söyledi

İsrail’in niyeti kötü!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Gazze’de uzun süreli bir askeri operasyon yapılacağı uyarısında bulundu. Netanyahu Hamas’ın yeraltı tünellerini imha etme amacına ulaşana kadar harekâta devam edeceklerini söyledi. İsrail ordusu da askeri birliklerin Gazze’de Filistinli militanlarla birçok bölgede çatıştıklarını açıkladı. İsrail askerleri Gazze’nin kuzeyinde helikopterlerden attıkları broşürlerle Filistinlileri bölgeden ayrılmalarını istedi. Açıklama BM Güvenlik Konseyi’nin acil ve koşulsuz ateşkes çağrısına rağmen Gazze’de şiddetin tırmandığı bir sırada geldi. 

Füzeyle ölüm
İsrail’in kara, hava ve denizden orantısız kanlı saldırıları bayramda da devam ediyor. Bir füzenin Şati Mülteci Kampı’ndaki parka isabet etmesi sonucu sekizi çocuk 10 Filistinli hayatını kaybetti. Atılan bir diğer füze de Gazze’nin en büyük hastanesi olan Şifa’nın girişindeki bir binaya isabet etti. İsrail ordusu, saldırılarına devam ettiği Gazze’de, kuzeyde ve doğuda yaşayan halkın evlerini derhal terk edip, Gazze şehir merkezine doğru gitmelerini istedi. İsrail ordusunun resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Gazze’nin Şucaiye, Zeytun, Cibaliye, Beyt Hanun, Beyt Lahiya bölgelerinde yaşayan Filistinlilere telefonla mesaj gönderilerek, evlerini derhal terk ederek Gazze şehir merkezine doğru gitmeleri istendiği bildirildi. Son saldırılarla 7 Temmuz’dan bu yana hayatını kaybeden Filistinli sayısı 1119’a, yaralı sayısı ise 6550’ye yükseldi. Hamas Sözcüsü Sami ebu Zuhri, “İsrail’in Ramazan Bayramı’nda Şati Mülteci Kampı’nda çocuklarımıza karşı gerçekleştirdiği katliam, uluslararası toplumun sessizliğinin sonucudur. İşlenen bu suç karşısında boyun eğmeyeceğiz. İsrail işgalinin bedelini ödeyecek” dedi.

İsrail’in kaybı 53
İsrail ordusu, “Koruyucu Hat” adı altında düzenlediği saldırıların başlamasından bu yana ölen İsrail askeri sayısının 53’e yükseldiğini bildirdi. 


Washington’dan sert yanıt
ABD yönetimi, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Gazze’de ateşkese ulaşılması çabalarına yönelik İsrail’den gelen eleştirilere sert tepki göstererek, İsrail’deki bazı kesimleri Kerry’ye karşı yanlış bilgilendirme kampanyası başlatmakla eleştirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, İsraillilerin eleştirileriyle ilgili olarak, “Ortaklar ve müttefikler birbirlerine bu şekilde muamele etmezler” dedi. Psaki, İsrail kabinesinin de onay verdiğine dikkat çektiği Mısır’ın teklifini temel alan ve üzerinde gizli ibaresi bulunan taslağın kamuoyuna sızdırılmasından ABD olarak şaşkınlık ve hayal kırıklığı duyduklarını  kaydetti. Psaki, Kerry’nin müzakereleri yürütme biçiminin İsrail medyasında tarif edilme şekliyle, İsrail hükümet yetkililerinin kapalı kapılar ardında ABD’ye söyledikleri arasında fark bulunduğunu söyledi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Dışişleri Bakanı Kerry’nin Gazze’de ateşkes çabalarına yönelik İsrail basınında çıkan bazı haberlerin “can sıkıcı” olduğunu söyledi. Kerry de “Şu konuda şüpheniz olmasın; İsrail halkı sığınaklara akın ederken, İsrail ve Filistinli gençler kaçırılıp öldürülürken, yüzlerce masum sivil hayatlarını kaybederken, angajmanımızdan dolayı özür dilemeyeceğim ve dilemeyeceğiz” dedi.