İsrail’in öldürme hırsı dinmiyor!

İsrail’in öldürme hırsı dinmiyor!
Gazze’ye günlerdir ölüm yağdıran İsrail bir hastaneyi vurdu, ölü sayısı 900’ü aştı

İsrail’in öldürme hırsı dinmiyor!

İsrail topçusu, doğrudan hedef aldığı Beyt Hanun Hastanesi’nin acil servisi, ameliyathane, laboratuvar, kadınlar kısmı ve bekleme odalarının bulunduğu katı vurdu. Gazze’deki yetkililer,  İsrail’in saldırısı sonucu, personelin hastaneden çıkabilmek için Uluslararası Kızılhaç Örgütü’nden İsrail ordusuyla koordinasyon sağlamasını talep ettiğini söyledi. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında şu ana kadar 7 sağlık personelinin hayatını kaybettiği, 16’sının da yaralandığı belirtilirken, 13 ambulans, 27 hastane ve tıp merkezinin vurulduğu kaydedildi. Sağlık Bakanlığı, Muhammed ed-Durra Çocuk Hastanesi’nin İsrail bombardımanı sonucu büyük ölçüde zarar gördüğünü, hasta bir çocuğun da boğularak ölmesi sonucu hizmetlerini askıya aldığını duyurmuştu.

Hamas kabul etmedi 
Gazze’de kalıcı bir ateşkes anlaşması için uluslararası çabalar sürüyor. İsrail ve Hamas’ın üzerinde uzlaştığı Gazze’de 12 saatlik insani ateşkes, Tel Eviv tarafından 4 saat daha uzatılmak istendi. Ancak Hamas buna izin vermedi ve İsrail’e 3 füze yolladı. İsrail, ateşkes sırasında Hamas tünellerini belirlemeye ve etkisiz kılmaya devam edeceğini söyledi. Ateşkes sonrası Gazze’de bazı halkın sokağa çıktığı, bir bölümünün saldırıya uğrayan bölgelerdeki evlerine gittiği görüldü. Ateşkesin başlamasının ardından bölgede onarım da başladı. İsrail ordusunun, ateşkese rağmen askeri birliklerinin bulunduğu bölgelere ambulansların girmesine izin vermediği bildirildi. 

Ölü sayısı bin’e yaklaştı
Gazze’de bin’e yakın Filistinlinin öldüğü, 6 bin kişinin de yaralandığı açıklandı. İsrail’in Gazze’ye hava, kara ve denizden düzenlediği saldırılarda 250 çocuk ve 102 kadın can verdi. İsrail ordusu ise 48 İsrail askerinin öldüğünü duyurdu. Hamas ise busayının 86 olduğunu iddia ediyor.

Şucaiyye’de vahşi katliam 
Gazze’de yürürlüğe giren 12 saatlik geçici ateşkes, İsrail ordusunun Şucaiyye mahallesinde gerçekleştirdiği katliamın boyutlarını gözler önünde serdi. Geçici ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından pazar günü en az 72 kişinin ölümüyle büyük bir katliamın gerçekleştirildiği Şucaiyye mahallesine gelen sivil savunma ve ilk yardım ekipleri, enkaz altında kalan cesetleri çıkarmaya başladı. Çıkarılan ceset sayısı 85’i buldu. Yıkıntılar arasında gazetecilere açıklama yapan bir yetkili ise acı ve öfke dolu sesiyle, “Dünyaca ünlü bir yönetmen milyonları ağlatan bir film çekmek isterse buraya gelsin. Her türlü acının dile geldiği bu mahalleden daha iyi bir yer bulamaz” diyerek gördüklerini kelimelerle ifade etmeye çalıştı. Elektrik direkleri, telefon kabloları, patlayan su boruları ve her caddede saldırıların yol açtığı büyük çukurlar yıkımın görünen yüzünü kameralara yansıtıyor. Mahallede gazeteciler, birbirlerine “Buradaki trajedi, kalemlerin ve kameraların özetlediğinin çok daha ötesinde” dediler.

Tel Aviv’e global öfke
İsrail’in Gazze’ye 7 Temmuz’dan beri devam eden saldırıları dünya çapında protesto edildi. Filistinlilerin “Öfke Günü” ilan ettiği ramazanın son cumasında Hindistan’dan Almanya’ya, Yunanistan’dan Venezuela’ya, Fransa’dan ABD’ye birçok ülkede düzenlenen eylemlerde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını hemen bitirmesi istendi. Suriye’de, İran’da, Pakistan’da, Afganistan’da, Yemen’de binlerce kişi “Kahrolsun İsrail” ve “Yaşasın Filistin” sloganları attı.  İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, İngiltere’nin başkenti Londra’da binlerce kişi tarafından protesto edildi. Filistin’i destekleyen kampanyalar yürüten sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen protesto, binlerce kişinin katılımıyla İsrail’in Londra Büyükelçiliği önünde yapıldı. Elçilik binasından Parlamento’ya yürüyen protestocular, “Filistin’e özgürlük” ve “Gazze’deki katliama son verin” sloganları atarken, üzerlerine “Gazze’deki katliamı durdurun” ve “İsrail’in Gazze’ye saldırılarını durdurun” yazılı pankartlar ile Filistin bayrakları taşıdı. New York’un Times Meydanı’nda ise aralarında Yahudilerin de yer aldığı çok sayıda farklı milletten gösterici İsrail’i kınadı. Paris’te valilik, cumartesi günü düzenlenmesi planlanan Filistin’e destek gösterisini yine yasakladı. Valilik, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının protesto edileceği gösteriyi olay çıkma ihtimaline karşı yasaklamış, yasağa rağmen gösteri yapılmış, ancak çatışma çıkmıştı.