İsrail’in sır planı sızdı. Başlarında ABD’li general olacak

İsrail’in sır planı sızdı. Başlarında ABD’li general olacak
İsrail’in yapmayı planladığı kara harekatına dair planlar ortaya çıkmaya başlarken, operasyonu yürütecek ekibin başında ABD’li general Korgeneral Glynn’in olacağı ve bu sebeple İsrail’ gönderildiği bildirildi.

İsrail ile HAMAS arasındaki çatışmalar giderek şiddetlenirken tüm dünyanın gözü bölgeye çevrilmiş durumda. Herkes İsrail’in kara harekatına dair detayları merak ederken, İsrail’in sır gibi sakladığı bir plan ortaya çıktı.

OPERASYONUN BAŞINA ABD’Lİ GENERAL

New York Times’ta yer alan habere göre, Amerikan yönetimi, İsrail ordusunun kara harekatına yeterince hazır olmamasından rahatsızlık duyuyor.

Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı girişilen operasyonlarda yaşanan zorluklara dikkat çeken ABD, Musul ya da Felluce’de gerçekleştirilen harekatlardan birinin ana taktik olarak seçilmesi gerektiği görüşünde. Musul’da hava saldırıları ön plana çıkmış, Felluce’de ise piyadelerle karadan yürütülen operasyonlara ağırlık verilmişti.

Habere göre, ABD yönetimi, her iki taktiğin de ağır sonuçlara yol açacağını düşünüyor, ancak Musul’da uygulanan planın Gazze’deki koşullara daha uygun olduğu görüşü hakim. Bu nedenle ABD’li subaylar, ABD’nin Musul’da IŞİD’le mücadeleden öğrendiği dersleri paylaştı.

NYT’nin haberinde “Pentagon, İsraillilere bir şehir savaşının zorlukları konusunda yardım etmek üzere diğer subaylarla birlikte üç yıldızlı Korgeneral James Glynn’i gönderdi” ifadesine yer verildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise, “İsrail’in düzenlediği ve ileride düzenleyebileceği operasyonlara uygun deneyime sahip olduğunu düşündüğümüz askeri yetkililerin, kendi deneyimlerini paylaşmak üzere orada olacağını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Kirby ayrıca olası bir ateşkesin “sadece Hamas’a yarayacağını” belirterek, savaştan “masum sivillerin zarar görmeye devam edeceğini” söyledi. İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari ise dün yaptığı yaptığı açıklamada, ordunun savaşın bir sonraki aşamasına “hazır” olduğunu ve talimat beklediklerini duyurdu.

KORGENERAL GLYNN KİMDİR?

Korgeneral James Glynn, Amerikan ordusunun en deneyimli askerlerinden biri olarak tanınıyor. İsrail ordusuna bir anlamda askeri danışmanlık yapması beklenen Glynn, en hararetli çatışmaların yaşandığı Felluce’de IŞİD’e karşı yürütülen operasyonda görev almıştı. Şehir savaşlarında büyük tecrübesi bulunan Glynn’in sivil kayıpların nasıl azaltılacağı konusunda tavsiyelerde bulunacağı ifade ediliyor. Konuyla ilgili doğrudan bilgiye sahip kaynaklar, Glynn’in İsrail ordusunun kara saldırısını izlemek üzere bu ülkede kalmasının beklenmediğinin de altını çizdi. Glynn’in aralarında ‘mor kalp’ de olmak üzere çok sayıda madalya ve nişanı bulunuyor.

screenshot-1.png

İlgili Haberler