İşsizlik korkutuyor

Temmuz ayı işsizlik oranları açıklandı. 2014 yılında ilan edilen işsizlik oranı yüzde 9.8 iken, bu sene 2016 yılı Temmuz ayında bu oran yüzde 10.7'ye yükseldi.

Tarım dışı işsizlik oranı, aynı yıllar itibariyle yüzde 12'den yüzde 13'e yükseldi.  gençlerde işsizlik oranı da arttı... 2014  te yüzde 18.2'iken 2016 'da yüzde 19.8''e yükseldi.

İş aramayıp çalışmaya hazır olanları da katarsak, filli işsizlik oranı 2016 temmuz ayında yüzde 17.8 oldu. (Aşağıdaki tablo.)

***********************

Yıllar İtibarıyla İşsizlik (Temmuz)

 

                                      2014    2015    2016

                                      --------  --------   --------

İşsizlik Oranı                  9,8     10,0      10,7

Tarım Dışı İşsizlik         12,0    12,0      13,0

Genç Nüfusta İşsizlik   18,2    18,3      19,8

Gizli İşsizlik Oranı        17,1     16,5     17,8

Kaynak : TUİK -Fiili işsizlik oranı hesaplanmıştır.

*************************

Temmuz ayında, Türkiye'nin de üye olduğu 34 OECD ülkesindeki işsizlik oranı ortalaması yüzde 6.4 tür. İlan edilen işsizlik oranları itibarıyla Türkiye OECD ülkeleri içinde işsizlik oranı sıralamasında bazen 4, bazen 5. sırada yer alıyor.

İşsizliğin ne boyutta olduğunu ve önemini daha doğru tespit etmek için, genel işsizlik oranı dışındaki verilere de bakmak gerekir

1)Tarım dışı istihdam neden önemlidir?

Tarım dışı işsizlik, işsizlik oranlarını daha doğru yansıtıyor. ABD'de de küresel yatırımcılar tarım dışı istihdam verilerini takip ediyor. 

Tarım alanında yaz aylarında çalışan mevsimlik işçi sayısı arttığı için işsizlik konusunda yanıltıcı olabilir. Ayrıca tarım sektörü işsizliği absorbe eden bir sektördür. Bir tarım işletmesinde beş veya altı kişi çalışabilir. Verimlilik değişmez. Bu nedenle ya mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam verilerini kullanmak veya her sene aynı ayı karşılaştırmak gerekir.

2) Gençler arasındaki yüksek işsizlik oranı, sosyal dengeleri olumsuz etkiliyor...

Nedeni ne olursa olsun, gençler arasında yüksek işsizlik, bazı gençlerin ideolojik ve zararlı düşünceler tarafından istismar edilmesine yol açıyor. Yine cemaat gibi ayırımcılıktan ve terörden beslenen kötü niyet sahipleri tarafından yanlış yönlendirilmelerine neden oluyor.  

3)Fiili işsizlik oranı, 2014 yılında yüzde 17.1 iken, 2016 yılında yüzde 17.8 oldu.

TÜİK, fiili işsizlik oranı diye bir oran vermiyor. İş aramayıp çalışmaya hazır olanların sayısını veriyor. Gerçekte ise Türkiye şartlarında bunlar da işsizdir. Çünkü TÜİK, işsiz kaldığı halde son 4 hafta içinde iş arama kanallarından en az birine başvurmayanları işsiz saymıyor. Bu sonucu TÜİK'in işsizlik tarifinden çıkarabiliyoruz.

TÜİK'e göre İşsiz ''Referans dönemi içinde istihdam halinde olmayan (kâr karşılığı, yevmiyeli, ücretli ya da ücretsiz olarak hiç bir işte çalışmamış ve böyle bir iş ile bağlantısı da olmayan) kişilerden iş aramak için son 4 hafta içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve 2 hafta içinde iş başı yapabilecek durumda olan 15 ve daha yukarı yaştaki fertler işsiz nüfusa dahildirler. 2014 yılı öncesinde iş arama kriterinde referans dönemi olarak "son 4 hafta" yerine "son 3 ay" kullanılmaktaydı.''

İş arama kanalları, İŞKUR, özel istihdam büroları, doğrudan işletmeye başvurma, gazete veya sosyal medyada iş aradığını ilan etme yollarıdır.

İşsiz kalan birisi veya yeni çalışmaya başlayacak birinin bu kanallarla ilgili bilgi sahibi olması zaten 4 haftadan fazla sürer. Zira Türkiye'de eğitim seviyesi veya piyasa şeffaflığı Avrupa standartlarında değildir.

O zaman, eğer istihdam yaratmak, işsizliği çözmek istiyorsak, fiilen ne kadar insana iş bulacağımızı da daha doğru tespit etmeliyiz. Bunun için fiili işsizlik oranı gerçek işsizlerin en iyi  göstergesidir.

Yazarın Diğer Yazıları