İşsizlik ruhsal bunalıma itiyor

İşsizlik ruhsal bunalıma itiyor
Genç ve orta yaşlıların her türlü ilana başvurmasına, İŞKUR'un kapısını çalmasına rağmen iş bulamaması psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor.

Salim YAVAŞOĞLU / İSTANBUL

İş aramayıp ancak işbaşı yapmaya hazır olduğunu belirten 1 milyon 774 bin kişi ve iş bulma ümidi kalmadığı için iş aramayan 715 bin kişi ve yılda birkaç ay çalışabilen sayıları 120 bini bulan mevsimlik işçiler eklendiğinde işsiz sayısı 6 milyon 509 bin kişiye ulaşıyor.

İşsizlik sadece maddi sıkıntıya değil, psikolojik ve fiziksel sorunlara da yol açıyor. Günün büyük bir bölümünü kaplayan iş elden gidince insan boşluğa düşüyor. Bunun dışında çalışmayan insan kendini değersiz ve işe yaramaz hissedebiliyor. İş arama süreci uzarsa bu durum hem işsiz kişiyi hem de çevresini etkiliyor. İşsizlik, hem işsiz insan, hem de ailesi için ciddi bir stres kaynağı. Günlük yaşantımız ve sosyal hayatımız iş ve çalışma düzenine göre kurulduğu için, işten mahrum kalmak aynı zamanda biraz da sosyal hayattan, arkadaşlık ilişkilerinden, düzenli yaşamdan da mahrum kalmak anlamına geliyor. Gece uykular kaçıyor, gündüz sinirli olunuyor. En ağırı da, bir işte çalışma sayesinde kazanılan değerlilik duygusunun ve geleceği kurma umudunun yitirilmesi. 

İşsizler ordusuna  619 bin ilave

Artan nüfus, istihdamı artıracak yatırımların olmaması, çoğu iş yerlerinin kapanması, turizmdeki durguluk, tarım alanlarının yok edilmesi, sayıları 4 milyona yaklaşan Suriyeli sığınmacının aramıza katılması zaten var olan işsiz sayısını daha da artırmış görünüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, martta geçen yılın aynı dönemine göre 619 bin kişi artarak, 3 milyon 642 bin kişiye ulaştı. Martta tarım dışı işsizlik, 1,8 puanlık artışla yüzde 13,7 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 4,4 puanlık artışla yüzde 21,4'e ulaştı. İşsizlik, 15-64 yaş grubunda ise 1,7 puanlık artışla yüzde 12 olarak gerçekleşti.

Sınavdan sınava koşuyorlar

İşsizlik şikayetleri internette de çok yoğun dile getiriliyor: Bunlardan biri "Yaşım 28 ve işsizim!" başlığı ile şunları dile getiriyor: "Evet kpss puanım 62, 28 yaşındayım ve işsizim hiçbirşey yapmak gelmiyor içimden. Hayatım berbat gidiyor. 78 puanla atanamadığım kpss ye tekrardan  hazırlanacağım ve yaş olacak 30. Onda da belki atanırsam. En iyi ihtimal yazıklar olsun bu sisteme de bu sistemi kurana da. Hangi bankaya başvurduysam olmadı. Şu yaşıma kadar girmediğim sınav kalmadı. Kendimi aptal gibi hissetmeye başladım. Cumartesi ziraat sınavı var ve benim yine umudum yok. Evde kafayı yemek üzereyim. Bütünlemeye bile kalmadan binbir hevesle bitirdiğim okulumdan bile tiksindim."

Yukarıdaki mesaja verilen yanıtlardan biri şöyle: "kariyer.net, yenibiris.com, secretcv.com... gibi sitelerden çeşitli yerlere başvurabilirsin. Ben öyle yapıyorum şu aralar, tüm özel bankaların insan kaynakları sitesinde de gişe elemanı ilanlarını takip edebilirsin, bu tip ilanlar genelde forumlarda yer almıyor fakat bankalar kendi web sitelerinde ilan yayınlıyorlar. Her hafta düzenli olarak her bankanın sitesindeki ilanlara ve yukarıdaki iş ilanı sitelerine bakarsan iş bulma potansiyelini arttırabilirsin. Yaşın da henüz genç, kafana takma yaş olayını bence."

İŞKUR koca bir yalan 

İşsizlere iş bulmak için kurulan İşkur'da umut değil. "İşkur Çok Gereksiz Bir Kurum!" başlıklı yazıda şöyle deniliyor: "Bu İşkur adlı devlet kurumu hiçbir işe yaramıyor. Dışarıdan tabela aşmışlar ama içi bomboş olan bir kurum. Size ne iş buluyorlar ne de istihdam sağlıyorlar. İşsiz bir üniversite öğrencisi buraya gidiyor iş bulmak için eli bomboş dönüyor. Neymiş sistemden başvurmayacakmışsın direk kendin firma ile iletişime geçip derdini anlatacaksın o zaman siz ne işe yarıyorsunuz? "

Kimsenin yüzüne bakamıyorum

İnternet üzerinden bir işsiz şöyle isyan ediyor. "İşte o en kötü şeyi yapıyorum. Ailemin arkadaşlarımın yüzüne bakamıyorum deyip, kendimi yeyip bitiriyorum. 2 senedir işsizim. 2 sene artık aramıyorlar bile. Nasıl kendini bitirme? Her gün işsizlik suratına çarpıyor. Sokağa çıkıyorsun birisi soruyor 'daha iş bulamadın mı' diye. Artık insanları gördüğümde ya yolumu değiştiriyorum ya da karşıdan geçip görmezden gelirmiş gibi yoluma devam ediyorum. Gel de bitirme kendini. Neye el attıysam kuruyor arkadaş. Her geçen gün bir şeyleri erteleyip duruyoruz, hayatı erteliyoruz. Gel de yeme kendini elinde olmuyor işte bu ülkede dürüst olmak suç, hakkınla iş aramak suç, onurlu olmak suç, bu ülkede hırsız olacaksın, yalancı dolancı olacaksın, yalaka olacaksın parti peşlerinde koşacaksın o zaman işinde oluyor, paranda. Ama gel gelelim bunları yapacak kişiliğe sahip değilim, keşke yüzsüz olabilsem, gevşek olabilsem ama olamıyorum işte."

3 kez kabul etmeyenin  yardımı kesilecek

Geçtiğimiz gün Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yönetmeliğe göre; Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca uygulanan nakdi düzenli sosyal yardım programlarından yararlanan hanelerde yaşayanlara iş, mesleki eğitim ya da aktif iş gücü programlarında çalışmaları teklif edilecek. Bu teklifleri haklı bir neden olmaksızın üç kez kabul etmeyenlerin yardımları, bir yıl süreyle kesilecek. İş teklifi veya mesleki eğitim veya aktif iş gücü program teklifi 18 yaşını doldurmuş, 55 yaşından gün almamış kişilere yapılacak.

İlgili Haberler