İştahsız çocuklar (2)

Yazın ya fazla su veya sıvı alırlar ya da suyu yemek öncesi veya olur olmadık zamanlarda içerler. Bu durumda iştahlarını kapatır. Ya da sık sık meyve suyu, kola gibi içecekler içerek midelerini doldururlar.
Hatta rejim yapanlara beslenme uzmanlarının önerdiği gibi sık sık ve az az yerler. Böylece yemek masasında hiçbir şey yemezler. Ama aralarda mideyi dolduracak veya doluluk hissi verecek şeyler yerler. Bütün bu saydığımız durumlar ve daha sayamadığımız durum sizin çocuğunuzu da etkileyebilir. Bazen de bir kardeşinin olacağını önermesi veya yakın zamanda bir kardeşinin olması onu üzmüştür. Ya da iştahsızlık davranışları göstererek ilgiyi üzerinde devamlı tutmak istiyordur.


Uyku bozukluğu etkendir
Çocuğunuzdaki uyku sorunları da iştahsızlığı yaratabilir. İştahsız çocukların çoğunda uyku sorunları vardır. Çocuğunuzun iştahını düzeltmeden önce uyku düzenini devreye sokarsanız iştahsızlık probleminin kendiliğinden, hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan düzeldiğini göreceksiniz. Tabi ki ailedeki geçimsizlikler, tartışmalar önce çocukları etkiler. Ailedeki kısa ve uzun süreli ayrılıklar, boşanma gibi ailenin dengesini bozacak durumlar çocukların beslenmelerine yansıyacaktır. Ailede yaşanmış korkular, sıkıntılar, ekonomik zorluklar da çocuklara iştahsızlık biçiminde yansıyabilecektir. Bazen anne ile babanın arasındaki kavgaları kesebilmek, durdurabilmek için çocuk iştahsızlık davranışını kullanır. Bir süre sonra bu davranış alışkanlık haline gelir ve kalıcı olabilir. Hatta benzer durumlar ergenlik döneminde de görülebilmektedir.
İştahsızlık bir çocuk doktorunun yardımcı olacağı bir konu gibi görünmesine rağmen, temelinde psikolojik durumlar yatabilmektedir. İştahsızlık konusunda çocuk doktorunuzu aramadan önce psikolojik destek alabilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları