‘İstanbul beyefendisi’ydi

‘İstanbul beyefendisi’ydi
Aralarında “Hababam Sınıfı” serisindekilerin de bulunduğu, yaklaşık 200 film ve dizi film senaryosuna imza atan, Şendil; 1913 yılında İstanbul’da dünyaya geldi.

Dillerden düşmeyen şarkılardan “Senede Bir Gün”ün sözlerini yazan; buna karşın alçakgönüllü tavrıyla bilinen ve “İstanbul beyefendisi” olarak tanımlanan Sadık Şendil de Temmuz’da yitirdiğimiz değerlerden. “Yedi Kocalı Hürmüz” ile “Kanlı Nigâr” da yazdıkları arasında yer alan Şendil; 1913 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Profesyonel sanat hayatına, 1953’de senaryo yazmakla başladı. Tiyatro ve sinema tarihinin, pek çok bildik eserini kaleme aldı. Özellikle Kemâl Sunal filmleri ve Hababam Sınıfı serisiyle tanındı. Bir dönem; Müjdat Gezen’in kurduğu Güldürü Üretim Merkezi’nde çalıştı. Senaryoları, ağırlıklı olarak Ertem Eğilmez ile Sırrı Gültekin tarafından çekildi.1970 yılındaki 7. Antalya Film Şenliği’nde,  ’En İyi Senaryo’dalında; “Kalbimin Efendisi”, “Sev Kardeşim” ve “Oh Olsun”la üç ödül birden kazandı. İnsanları güldürmeye adadığı yaşamına, yüzlerce eser sığdıran, hemen herkesin “abi” diye seslendiği Şendil; üçüncü kalp krizine yenik düştüğünde, takvimler 26 Temmuz 1986’yı gösteriyordu.

Senaryolarından bazıları

Banker Bilo, Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor, Neşeli Günler, Gülen Gözler, Cennetin Çocukları, Hababam Sınıfı Tatilde, Şabanoğlu Şaban, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Aile Şerefi, Süt Kardeşler, Meraklı Köfteci, Bu Nasıl Dünya, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Köyden İndim Şehire, Mavi Boncuk, Salak Milyoner, Salako, Mirasyediler, Canım Kardeşim, Çulsuz Ali, Hamsi Nuri, Tarkan: Altın Madalyon, Cımbız Ali, Son Hıçkırık, Beyoğlu Güzeli, Tarkan: Viking Kanı, Çakırcalı Mehmet Efe, Sevdalı Gelin, Kınalı Keklik, Kara Gözlüm Efkarlanma, İngiliz Kemal, Katip/ Üsküdar’a Giderken, Silahları Ellerinde Öldüler, Kartal Yavrusu Hamido, Bir Millet Uyanıyor, Aşkın Kanunu, Senede Bir Gün, Helal Adanalı Celal, Sabırtaşı, Kırık Kalpler, Garipler Sokağı.

Sekiz kitabı yayımlandı

Sadık Şendil’in basılmış eserleri şunlar: Kanlı Nigâr, Ölmeyen Şarkı, Yedi Kocalı Hürmüz, Beklenen Şarkı, Cilveli Kız, Fakir Bir Kız Sevdim, Kocamın Nişanlısı, İnatçı Gelin.